Българи изобретиха таблет за незрящи хора

Двама млади българи от Виена спечелиха награда в престижен конкурс за създаването на прототип на таблет за незрящи хора. Проектът на Кристина Цветанова и Слави Славев получи приза на тържествена церемония по връчването на наградите Social Impact Award 2014, съобщи блогът на българите в Австрия Melange Bulgaren.

Прототипът на таблет, наречен GreenVision и разработен от нашите сънародници, е предназначен за хора с увредено зрение. Те са били мотивирани да се заемат с проекта, тъй като незрящите хора нямат достъп до технологиите на XXI век. Това ги изолира от социалния живот и ги сблъсква ежедневно с редица трудности.

Проблемът е особено голям при децата, тъй като увреденото зрение възпрепятства развитието им в много сфери. Така те имат затруднен достъп до качествено образование и след време се сблъскват с фактори като безработица, социално изолиране, недостатъчно участие в живота на общността, психологически разстройства.

Разработчиците на новия таблет смятат, че той ще приобщи незрящите хора към социалния живот. Устройството отговаря и на най-високите екологични стандарти.Проектът на Кристина Цветанова и Слави Славев е с международно участие на европейско ниво и авторите се надяват след спечелването на Social Impact Award 2014 да успеят да осигурят и допълнително финансиране.

В състезанието Social Impact Award 2014 – Hub Vienna бяха предствени 113 разработки. Green Vision първоначално се класира сред 13-те финалисти, а на церемонията днес грабна и голямата награда в размер на 4000 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *