Българи и румънци без достъп до белгийския трудов пазар поне още три години

От 1 май работници от Централна и Източна Европа и прибалтийските републики ще работят свободно в Белгия. До дни се очаква белгийското правителство официално да уведоми за решението си Европейската комисия. Новината обаче не засяга българи и румънци, за които ограниченията остават в сила поне до края на 2011-та година, съобщи БНТ.

Когато през 2004 година осем страни, като Полша и Унгария например, бяха приети в ЕС, Белгия се оказа сред държавите, възползвали се от правото временно да ограничат достъпа на източноевропейски работници до местния пазар на труда. Максималният преходен период е седем години, но накрая на петата всяка страна трябва да оправдае продължаването на ограниченията със сериозни затруднения, например увеличаване на безработицата заради наплив на източноевропейци.

Именно този аргумент липсва на Белгия и от 1 май тя разрешава на поляци, унгарци и чехи да сключват свободно трудови договори с белгийски работодатели. Очаква се единствено Германия и Австрия да се възползват от максималния 7-годишен период с аргумента, че имат обща граница с редица бивши комунистически държави.

Решението на Брюксел не засяга българи и румънци. Те няма да имат свободен достъп до белгийския трудов пазар поне до края на 2011-та, т.е. пет години след влизането на България и Румъния в евросъюза. Заслужава да се отбележи обаче, че тези ограничения не засягат българите, които искат да се трудят в Белгия като самоосигуряващи се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *