Българи и румънци допринасят с труда си за развитието на германската икономика

Българите и румънците, работещи в Германия, допринасят с труда си за развитието на нейната икономика, показва проучване, изготвено по проект „Справедлива мобилност“, осъществен от КНСБ и КТ „Подкрепа“ и Обединението на германските профсъюзи (DGB), съобщиха профсъюзите.

„Параноята и ксенофобията, които тресат някои западни държави, не отговарят на индикаторите в реалността. Факт е, че работещите имигранти внасят с около 34 процента повече средства от данъци, отколкото получават като помощи от социалните системи на приемащите страни“, е заявил вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков на днешната кръгла маса на тема „Правата на българите на пазара на труда в Германия“.

„Негативното отношение към българските и румънски граждани се натоварва допълнително от ромите. И въпреки това повече българи и румънци намират работа, отколкото останалите чужденци в Германия“, е изтъкнал президентът на КНСБ Пламен Димитров, който е цитирал данни от изследването.

Според него нивото на безработица на българите и румънците във Федералната република в края на 2012 г. е било 9,6 процента, малко над средното ниво на безработица в Германия – 7,4 процента, и значително по-ниско от общото ниво на безработица на всички чуждестранни граждани в страната – 16,4 процента.

Пламен Димитров е изразил притеснение, че след като паднат ограниченията за пазара на труда в рамките на ЕС от 1 януари 2014 г. ще започне „изтичане“ на квалифицирани работници в най-проспериращите сектори, като информационните технологии, поради голямата разлика в заплащането. За 2014 г. се очаква покачване на нетната имиграция на български и румънски граждани в Германия от 100 000 до 180 000 души, сочи проучването.

Според министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов, цитиран от пресцентъра на синдиката, няма да има голямо „изтичане“ на квалифицирани кадри, тъй тези, които са искали вече са се ориентирали и работят извън България. Според данните, които той е представил, 22 процента от заетите българи на германския пазар на труда са високо квалифицирани, а 46 на сто са с по-ниска квалификация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *