Българи с трудов стаж в Гърция срещат трудности при получаването на пенсии

Българските граждани с трудов стаж в Гърция срещат сериозни трудности, когато стане време да им се изплащат пенсиите, а преговорите с южната ни съседка по въпроса продължават няколко години, но без успех. Това каза по време на парламентарния контрол вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

Депутатът Георги Гьоков (БСП) попита дали българите са дискриминирани, какви мерки са предприети и кога ще приключат дългогодишните проблеми на хората, работили в Гърция.

Той изтъкна, че гръцката страна забавя документи, бави изплащането на отпуснати пенсии, има изискване българите да пътуват лично до Гърция ежегодно, за да удостоверяват, че са живи. Това лишава стотици българи от полагащите им се доходи, заяви народният представител.

Ивайло Калфин обясни, че всъщност проблемите са два.

Първият е, че в повечето случаи удостоверенията се получават от Гръцкия осигурителен институт (ИКА) със значително закъснение и това оставя хората без доходи. Този въпрос е поставян няколко пъти на ИКА от Националния осигурителен институт (НОИ), също при двустранни консултации и междуправителствени срещи. Последно имало такава среща на 7 и 8 октомври 2014 г. в Атина между ръководствата на НОИ и ИКА. По този въпрос няма задоволителен отговор от гръцката страна.

Вторият проблем е, че от 1 март 2013 година е задължително наличието на гръцки осигурителен и данъчен номер, за да се изплащат пенсии. Тези номера се издават лично на лицето или чрез пълномощник. Липсата им е основание за неплащане на пенсията. Казусът засяга близо 950 души, каза министърът.

Той обясни, че въпросът е поставен и на европейско равнище. Срещу изискването за данъчен номер е започнала пилотна процедура от Брюксел, което предполага изясняване на обстоятелствата с оглед евентуално отиване пред Европейския съд. За забавянето на документите няма удовлетворителен отговор, защото Еврокомисията установила, че и гърците чакат 1 – 2 години, докато си получат документите за пенсия и затова нямало дискриминация спрямо българите.

На 13 и 14 май в София ще има среща на двата осигурителни института, съобщи Ивайло Калфин.

Ако този проблем продължи, ще има и в бъдеще засегнати български граждани, заяви Георги Гьоков. Калфин отговори, че от 2009 г. няколко български правителства остро поставят проблема. Наличието му показвало общото състояние на гръцката администрация.

Според данни на ИКА от 2014 г., цитирани от НОИ, 1134 са изплащаните гръцки пенсии на българи. От тях 118 са спрени поради непредставен гръцки осигурителен номер (А.М.К.А.) и данъчен номер (А.Ф.М.). По други причини са спрени още 367 пенсии – изтекъл срок на инвалидността, непредставяне на декларация „Живот“, смяна на банкова сметка, неточен адрес и др. От 1 март 2013 г. е задължително наличието на гръцки осигурителен номер (А.М.К.А.) и данъчен номер (А.Ф.М.) за всички лица, получаващи гръцка пенсия.

Пак по информация на ИКА установеният срок за изчисляване на пенсиите е двугодишен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *