Българо-индийско предприятие откри завод за опаковане на битум в Индия

Българо-индийският джойнт венчър „Прайм стар петролиум енд инфрастракчър“ откри завод за опаковане на течен битум край град Биванди на 25 км от Мумбай, съобщи за Investor.bg ръководителят на Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Индия Стефан Йонков.

Заводът ще работи като подизпълнител на индийския държавен петролен гигант Hindustan Petroleum Corporation Limited, за което е спечелил търг за реализацията на проекта на база „проектиране, строителство и експлоатация“.

Това е първата мащабна българска инвестиция в Индия, а българо-индийският завод, разположен на площ от 28 декара, има дневен капацитет за опаковане на битумни варели от 450 тона на смяна.

Инвестицията, съгласно индийското законодателство за допускане на преки чуждестранни инвестиции в страната, е с 49% българско участие и 51% индийско участие.

Българската страна е предоставила инвестиционна, инженерингова и технологична помощ при реализацията на проекта. Пълното въвеждане на завода в експлоатация е ръководено от командирован екип български инженери.

Предвижда се през завода да преминат и да бъдат пакетирани над 1 милион тона пътен битум през следващите 8 години. Договорът с индийския гигант е с опция за допълнително продължаване на партньорството.

Проектът се вписва в новата кампания на индийското правителство „Направи в Индия“, насочена към привличане на преки чуждестранни инвестиции в страната.

„Това е един успешен пример за качествата и способностите на българските предприемачи, инженери и специалисти. В тази конкретна инвестиция България допринесе с инженерна помощ, където традиционно имаме световни успехи“, коментира Йонков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *