Българската бирена индустрия е на12-то място в ЕС

Тенденциите в развитието на българската бирена индустрия не се различават от тези в Европейския съюз, показват данни, представени на традиционния гала форум на Пивоварите на Европа “Бирата служи на Европа” в Брюксел. Инициативата се провежда за седми пореден път и основен партньор на тазгодишното й издание беше Съюзът на пивоварите в България (СПБ).

Според актуалните резултати за 2016 г. по обем на пазара на пиво с продажби от 5 550 000 хектолитра страната ни се нарежда на 12-то място в ЕС. Изпреварваме държави като Дания, Ирландия, Швеция, Словакия и др. Традиционен лидер в същата класация е Германия с реализирани  85 532 000 хектолитра бира.

България се нарежда на 12-о място и по консумация на бира на глава от населението със 76 л. Първите три позиции по този показател  са на Чехия със 143 л, Германия – 104 л и Австрия – 103 л.

„Преди 10 години ми беше трудно да си представя, че българското знаме ще посреща гостите на най-престижното събитие на Пивоварите на Европа в Брюксел. За Съюза на пивоварите в България е огромна чест и отговорност, че в навечерието на Българското председателство на ЕС ние сме  съорганизатори на годишната гала вечер на индустрията.“ С тези думи Владимир Иванов – председател на СПБ,  се обърна към присъстващите на  форума.

Той обясни, че активното участие на нашата браншова организация е поредното доказателство за доверието, с което се ползва българската пивоварна промишленост и приноса, който имаме към общоевропейските ценности на сектора, информира economynews.bg. По думите му членовете на Съюза произвеждат 98-99% от общо произвежданата у нас бира, осигуряват работна заетост за 2300 души и са изрядни данъкоплатци, като на годишна база внасят 95% от приходите от акцизи от продажбите на пиво.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *