Българската блокада на границата

Oт 12.00 до 18.00 часа ще бъде затворен за движение Дунав мост, поради протест срещу вноса на млечни и месни суровини от ЕС и трети страни, съобщиха от НАПИ.
Очаква се протестите да блокират трите гранични пункта при Видин, Оряхово и Русе.
Митингът е разрешен при режим на пропускане: един час преминаване и един час спиране, без навлизане в граничната част на Дунав мост, като по време на протеста ще бъдат пропускани леки автомобили и автобуси.Митингът е на Националната асоциация на млекопроизводителите с председател Адриан Цаконски и е разрешен от Община Русе.При Дунав мост се очакват млекопроизводители от Областите Русе, Разград, Търговище, Силистра и други региони и към тях може би ще се присъединят и зърнопроизводители.По думите на Цаконски проблемите в бранша едва сега излизат на вниманието на обществото. Според него основното искане на производителите е да спре вноса на суровини, които се влагат в продуктите.Не можем да допуснем нацията да тръгне към гибел, каза още той, цитиран от Нова ТВ, като подчерта, че в момента хората не знаят какви продукти консумират. Той беше категоричен, че е много по-добре българите да купят половин килограм месо на по-висока цена, което обаче е качествено и не представлява опасност, отколкото килограм продукт за същата цена, но с неясно съдържание.
За днес е планиран и друг протест, организиран от Асоциацията на животновъдите в България с председател Бойко Синапов. Очаква се той да започне в 12.00 часа на новата магистрала в Стара Загора, съобщиха организаторите.
Синапов обаче се разграничи от Цаконски и каза, че организираният в Стара Загора протест няма нищо общо с този в Северна България.
Той обвини Цаконски в особено близки, почти приятелски отношения с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.
От своя страна председателят на асоциацията на млекопроизводителите попита риторично защо когато не е имало диалог с институциите, той е бил упрекван в липса на контакт с тях, а сега когато диалогът е налице, отново получава критики. Цаконски призова и останалата част от обществото, не само млекопроизводителите, да подкрепят днешните протести.
Тютюнопроизводители също излизат на протест. За времето от 10.30 до 13.30 часа граничният пункт „Илинден-Ексохи“ ще бъде блокиран от тютюнопроизводители от Гоцеделчевско – съобщи Иван Сабахлъков, член на организационния комитет.
Двете платна на пътя за Драма ще бъдат затворени непосредствено преди граничния пункт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *