Българската държава се опитва да ограби собствените си граждани

Защо национализират пенсионните фондове? Правителството, подкрепено от синдикатите, предложи всички българи, родени след 31 декември 1959 г. да получат една година, за да потвърдят избора си на частен пенсионен фонд или натрупаните пари за втора пенсия ще отидат в НОИ.

На пръв поглед в това предложение няма нищо драматично. Както заяви и самият министърът на финансите Владислав Горанов, всеки работещ трябва да има право на избор. И на теория гражданите, които поискат да запазят партидите си в пенсионните фондове ще могат да го направят.

Тук обаче отново се сблъскваме с липсата на равнопоставеност на субектите в българското законодателство. От една страна никой не получава позволение от държавните регулатори на база мълчаливо съгласие. В същото време този подход сега се използва срещу гражданите.

Въобще не става въпрос за право на избор. Държавата ще национализира партидите на всеки българин, който поради липса на информация или интерес, не се противопостави на това.

И в момента хората могат да сменят всяка година частния си пенсионен фонд. Повечето от тях обаче не го правят. Причините са няколко.

Първо малка част от работещите са запознати с правата си и са достатъчно информирани, за да сравняват доходността на различните пенсионни фондове и на тази база да направят информиран избор.

Второ сумите по самите партиди не са големи, от гледна точка на това, че могат да се използват само за изплащане на пенсии, т.е. няма да бъдат изплатени еднократно. Така частните фондове засега могат само да подкрепят НОИ, но не и да бъдат основен източник на пенсионен доход.

Друг е въпросът дали тези фондове са управлявани и регулирани по най-добрия начин, за да бъдат разглеждани като бъдеща алтернатива на националното осигуряване. Въпрос, които може да намери отговор с реформи в системата, но не и с национализация.

А на практика, ако законът бъде приет в настоящия му вид държавата ще направи точно това, ще национализира частните пенсионни фондове, за да може да намали бюджетния си дефицит през следващата и по-следващата година. А после? Всяка реформа в пенсионната система трябва да има дългосрочни цели, за да може въобще да се нарече реформа. След като парите бъдат прехвърлени в НОИ, те вече няма как да се върнат в частните фондове.

Така голяма част от партидите на гражданите ще бъдат национализирани на база на мълчаливо съгласие, в следствие на липса на информация или интерес към случващото се.

Финансовият министър Владислав Горанов не е прав. Демокрацията не е просто свобода на избора, а възможността гражданите да осъществят правото си на информиран избор. Възможност, която ГЕРБ им отнема с предложените законови промени, само за да изпълни краткосрочните си фискални цели. Българската държава за пореден път се опитва да ограби собствените си граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *