Българската икономика се развива под потенциала си

Българската икономика ще отбележи ръст от 2% през 2014 г. и от 3.5% догодина, но продължава да се развива под потенциала си. Това обявиха анализаторите от Raiffeisen Research по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) във Варшава, която приключи в края на миналата седмица. „През 2013 г. българската икономика продължи да се възстановява бавно, като БВП отбеляза 0.9% ръст на годишна база“, посочват анализаторите от австрийската финансова група Raiffeisen в секторния си доклад за състоянието на банковата индустрия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Според наблюденията им въпреки миналогодишното положително представяне на българския експортен сектор вътрешното търсене остава в застой заради минималния ръст на заплатите, бавното покачване на безработицата и политическата несигурност в страната.

Износът ще продължава да расте

Прогнозата им за България е доста над средните очаквания на банката за икономиките от ЦИЕ – съответно 0.5% през 2014 г. и 1.7% през 2015 г., както и за държавите от еврозоната – съответно 1.5% и 2%.

„На фона на възстановяването в ЕС износът ще продължава да расте“, отбелязват анализаторите. Прогнозата им е за 6.2% ръст на експорта на годишна база за първото тримесечие на 2014 г. Същевременно очакваното повишаване на вътрешното търсене по линия на потреблението на домакинствата може да стимулира и нарастването на вноса, се посочва в доклада им за страната.

Според Raiffeisen Research основните спънки пред засилването на инвестициите и на вътрешното търсене са високите лихви по кредитите в левове и в чуждестранна валута, обусловени от това, че българските банки остават консервативно настроени заради глобалната финансова криза. „В средносрочен план очакваме понижение на лихвените проценти по депозитите, тъй като те са скъпи за банките, което ще доведе до намаляване на лихвите по кредитите и до по-бързо възстановяване на икономиката“, посочват анализаторите. Към момента икономиката функционира под потенциала си и тази ситуация ще продължи и през 2014 г.

Банковият сектор остава под напрежение

От анализаторския екип на австрийската група отбелязват още, че на фона на бавното икономическо възстановяване българският банков сектор е под напрежение по отношение на качеството на активите си и на печалбите си. Въпреки това и през 2013 г. секторът генерира стабилни резултати, като общите активи нарастват с 4% до 44 млрд. евро, а нетната печалба се повишава слабо до 300 млн. евро при 290 млн. евро за 2012 г.

Кредитният портфейл на българските банки нараства с едва 1.1% през миналата година до 30 млрд. евро. Ръстът в корпоративните кредити е с 1.4% (до 20 млрд. евро), като фактор за увеличението е умереното нарастване на търсенето на финансиране от страна на компании от селскостопанския и транспортния сектор, както и от преработващата промишленост. Увеличението в заемите за физически лица обаче е с едва 0.5% (до 9.5 млрд. евро) в резултат на бавното възстановяване на покупателната способност на населението. Очакванията на БНБ са слабият икономически растеж да продължи да оказва негативно въздействие върху търсенето на кредити (както корпоративни, така и на дребно), което ще бъде предизвикателство пред способността на банките да реализират печалби от основната си дейност, се посочва в доклада на Raiffeisen Research.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *