Българската икономика функционира стабилно в края на 2014 г.

Българската икономика функционира стабилно в края на 2014 година, въпреки политическата нестабилност, кризата с КТБ, природните катаклизми и санкциите срещу Русия. Това сочи годишният анализ на Българската стопанска камара. Той е направен на базата на анкета сред 457 мениджъри и собственици на компании в периода 1-15 декември 2014 година. Честата смяна на правителствата е повлияла най-негативно на дейността на фирмите, сочи още проучването.

Най-големият проблем за фирмите през 2014 година остава корупцията – 60% от бизнеса се сблъсква с нередности при обществените поръчки и в съдебната система. Тя събира рекордните 94 % неодобрение. Една от причините – високата престъпност, заради която все повече нарастват разходите на фирмите за охранителна дейност. Резкият спад на чуждестранни инвестиции и намалелите приходи в бюджета за 2014 година, са показател, че сивият сектор нараства.

И все пак, годишната оценка на БСК за икономиката на страната е положителна – въпреки стрес-тестове като спирането на еврофондовете, кризата с КТБ, украинската криза и цената на петрола.

Компаниите са успели да увеличат продажбите и оборотите си, но са намалили работните места и износа към външни пазари. Запазват се нивата на инвестиции от 2013-та година.

Въпреки това бизнесът приключва годината с положителни прогнози за следващата 2015 година. 35% от компаниите предвиждат ръст на икономиката, а 33 на сто очакват да се запазят същите нива. Според бизнес плановете на фирмите – 61% от компаниите предвиждат да разработят нови продукти и услуги, а 56% ще търсят нови пазари.

„Естествено намаление ще очаква малкия и среден бизнес, а ръст ще има при големите корпоративни структури, близки до политическата власт. Очаква се значително спадане на цените на енергийните ресурси, а България има 6 млрд. внос на енергийни ресурси, т.е ние ще получим голям международен подарък от срива на цените на енергийните ресурси.“ -допълни още Божидар Данев.

Собствениците на компании не предвиждат теглене на нови кредити. Това ще повлияе негативно върху откриването на нови работни места, показва анализът. Въпреки това 37% от фирмите са изразили готовност да повишат заплатите на работниците си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *