Българската кандидатура за чакалнята за еврозоната се измества към октомври

Българската кандидатура за влизането в чакалнята за еврозоната – ERM II, се отлага вече официално с няколко месеца. На последното заседание на Еврогрупата в понеделник – форматът, в който заседават финансовите министри на еврозоната, е разгледал съвсем накратко напредъка на България да изпълни поетите през юни 2018 г. ангажименти за влизане в ERM II и започване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ).

Резултат с изображение за еврозона

Формално обсъждането на българската кандидатура е станало в контекста на приемането на молбата на Хърватия, която следва същите стъпки за присъединяване към еврозоната, които за първи път бяха наложени на България – влизането към ERM II да e заедно с приемането в Банковия съюз, информира в.Капитал.

Засега изглежда, че българската кандидатура се отлага по чисто технически причини, тъй като според два източника на „Капитал“ ЕЦБ ще обяви резултатите от проверките на шестте български банки на 26 юли. Стрес тестовете са необходими, за да може базираната във Франкфурт институция да поеме част от надзорните функции на БНБ. От това какво точно показват те и какви евентуални последващи мерки са нужни зависи и българската кандидатура за чакалнята за еврозоната. Следващото редовно заседание на Еврогрупата, когато може да се вземе решение за България, е през октомври.

„Всичко зависи от резултата на прегледа на българските банките от ЕЦБ и дали няма да се наложат коригиращи действия“, казва източник от Еврогрупата. Тъй като България е първата страна, която не е членка на еврозоната и кандидатства за влизане в Банковия съюз, пътеката все още не отъпкана. Така че е трудно да се прогнозира какви биха били предписанията на ЕЦБ и дали тяхното изпълнение не би забавило още повече участието на страната в ERM II.

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, известен със скептичното си отношение към българската кандидатура за еврото, коментира след заседанието на Еврогрупата, че „България е кандидат, всички страни ще се присъединят някой ден“. Московиси подчерта, че не иска да се обвързва със срок кога София може да влезе в чакалнята на еврозоната.

Ако решението за България се отложи за октомври, то ще съвпада със следващия доклад по Механизма за сътрудничество и проверка (CVM). Очаква се Европейската комисия да го публикува през септември. Механизмът прави преглед на напредъка на реформите в областта на върховенството на правото в България, като беше стартиран през 2007 г специално за София и Букурещ. Именно на него се позовават няколко страни – членки на ЕС, които блокират влизането на страната в Шенген, но сега същият аргумент може да се използва от тях и за еврозоната. Очакването е ЕК да препоръча отпадане на CVM или поне да обяви, че то предстои скоро, ако България направи предписаните от Брюксел стъпки.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *