Българската отбранителна индустрия оцелява в кризата

    Българската отбранителна индустрия е изнесла продукция на стойност 140-150 млн. евро през миналата година. Почти същото е било нивото в предкризисната 2008 г., не се наблюдава спад в производството и продажбите. Това стана ясно на пресконференция по повод 9-ата Международна изложба за отбранителна техника „Хемус“, която бе открита от министъра на отбраната Аню Ангелов.
  Тя се провежда от 26 до 29 май в Международен панаир Пловдив с участието на 60 фирми от 12 държави, сред които световни и европейски лидери като „Сажем“, DCSN, „Локхийд Мартин“ и EADS. Наред с новостите в специалното производство, личи ориентирането към актуални направления като опазването на околната среда,   борбата срещу пиратството, тероризма и наркотрафика, хуманитарни операции при кризи и бедствия, коментира главният директор на панаира Иван Соколов. 
  „На „Хемус 2010“ българските фирми представят своите нови разработки за вътрешния и външния пазар. На територията на Международен панаир Пловдив те имат възможност да покажат това, което не могат да покажат на други изложби, затова през всичките дни тук ще има наши представители, за да помогнем на предприятията“, каза заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Те изнасят предимно леко стрелково оръжие и боеприпаси основно за Северна Африка, включително Алжир и Либия, Централна и Южна Африка, Близкия Изток, Афганистан, Ирак и Индия, поясни Христо Атанасов, и.д. директор на дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ в Министерството на икономиката. Според Валентин Радев двете министерства възлагат особени надежди на престижа на изложбата „Хемус“ за развитието на нашата отбранителна индустрия.
   В трудните икономически условия именно министерствата на отбраната и на икономиката, като принципали на фирмите от отбранителната промишленост, трябва да са по-ангажирани с тяхната промоция и подпомагане, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов в словото си при откриването на „Хемус 2010“. „МО продължава да участва в нейното организиране, за да могат фирмите да сключват успешни сделки. Благодарим на Международен панаир Пловдив за прекрасните условия, а на фондация „Хемус’95 – за активното участие в подготовката за този форум“, добави министър Ангелов, преди да пререже лентата.
   На входа на палата 3 в панаирния комплекс той бе посрещнат от представителен взвод на съюз „Родолюбие“, облечен в старинни униформи. Съюзът, заедно с МО и фондация „Хемус’95“, организират ревю на български военни униформи от времето на четничеството до наши дни, които посетителите на „Хемус 2010“ могат да видят на 26, 27 и 28 май. Повече от час и половина министър Ангелов и официалните гости, сред които бяха 5 чуждестранни делегации, разглеждаха щандовете.
   „Изложбата е интересна за посетители специалисти не само от военната индустрия, но и за такива, работещи извън нея, защото част от експонатите са от области извън тази специфична територия, представени са и някои гранични сектори между нея и цивилната промишленост. Това ще стане началото на много общи проекти с фирми от други отрасли и ще даде тласък на икономиката“, отбеляза главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. 
  Акцент на Международната конференция „Партньорство, изследвания и технологии за отбраната“ ще бъде публично-частното партньорство и той не е избран случайно, заяви зам.-министър Валентин Радев. Това е свързано с новата политика на МО да се освобождава от несвойствени дейности, от излишно имущество и материални активи, поясни той. Моделът на публично-частното партньорство ще отвори отбранителната индустрия за частни инвеститори, ще даде възможност на фирми от различни браншове да правят бизнес, свързан със снабдяването на армията. Конференцията ще се проведе на 27 май, а лектори ще бъдат представители на НАТО, на Европейската агенция по отбраната, на министерства и неправителствени организации, български и чуждестранни експерти от областта на военната индустрия, финансите, високите технологии.
  

         
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *