Българската промишленост през декември бележи спад от 1%

По предварителни данни през декември 2013 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, намалява с 1% в сравнение сноември2013 година.

Спрямо съответния месец на 2012 година промишленото производство регистрира спад от 1% през декември.

Намаление спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост – с 1,5%, а увеличение е отчетено в добивната промишленост – с 14,6%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2,3%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 22%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 21,5%, при производството на превозни средства, без автомобили – с 13,1%, при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 12,3%, при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 10,8%.

Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия – със 17,8%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 8,9%, при печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 8,6%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 11,5%, а ръст е регистриран в добивната промишленост – с 12,8%, и в преработващата промишленост – с 1,9%.

По-значително увеличение спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на напитки – с 18,7%, при производството на изделия от каучук и пластмаси и при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с по 16,3%, при производството на машини и оборудване, с общо и специално предназначение – с 14.9%.

Намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили – с 21,9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 13,2%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 8,9%, при производството на електрически съоръжения – със 7,8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *