Българска и турска митница засилват контактите

Българска и турска митница засилват оперативното взаимодействие. За това се споразумяха министърът на финансите Владислав Горанов при разговора с министъра на митниците и търговията на Република Турция Бюлент Тюфенкчи в рамките на срещата на високо ниво между делегациите  на българската и турската митнически администрации.

Двамата министри отбелязаха важността на доброто сътрудничество между митническите администрации на двете държави в контекста на движението на стоките и гражданите, като беше поставен акцент върху ролята на България като „врата“ към Европа за турската държава. Поради тази причина борбата с контрабандата и нелегалния трафик бяха посочени като приоритетни и за двете страни. Обсъдени бяха възможните мерки, които да допринесат за подобряване на работата на митническите служби на граничните контролно-пропускателни пунктове, облекчаването на трафика, намаляването на натовареността и оптимизирането на процесите. Министър Горанов увери турските представители, че в лицето на България имат партньор, който е заинтересован отношенията между двете държави да се развиват в най-добрите приятелски и съседски взаимоотношения.

Паралелно със срещата на двамата министри, в сградата на Агенция „Митници”, се състоя среща между ръководствата на митническите администрации на двете страни. Директорът на Агенция „Митници” Георги Костов посрещна Дженап Ашчъ – подсекретар на Министерството на митниците и търговията, и Мустафа Гюмюш – генерален директор на турските митници. Двете страни отчетоха високото ниво в сътрудничеството си, като подчертаха, че след последната такава среща между ръководителите на митническите администрации, голяма част от поставените проблеми са преодолени или се работи активно по тяхното преодоляване. Георги Костов запозна турските си партньори с два от големите проекта на българското правителство – за облекчаването на административната тежест и за тол системата, които имат пряко отношение към по-бързото преминаване на товарните превозни средства през територията на страната и през граничните пунктове. Беше  обсъдено и сътрудничеството в областта на митническото разузнаване, разследване и правоприлагане, като двете страни подчертаха, че вече се тества метод за обмен на рентгенови изображения. Постигната беше договореност за провеждане на общи операции по линия на противодействие на наркотрафика и контрабандата.

Представителите на българската и турската делегация се обединиха около идеята да активизират още повече оперативните контакти между двете митнически администрации, както в областта на митническите нарушения, така и за създаване на още по-добра синхронизация на обработката на товарни и леки превозни средства, с цел по-бързото им преминаване през митническите пунктове.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *