Българска компания съди за 2.5 млн. евро гиганта IBM във Виена

Технологичната компания „Стоун Компютърс“ АД ще заведе иск във Виенския международен арбитражен съд за обезщетение в размер на 2500000 евро срещу глобалния гигант IBM, съобщават от родното дружество, От там допълват, че причината за иска е системно нарушение на правата по договор на българския партньор.

„Стоун Компютърс представлява IBM в България от 15 години и за този период 80% от продажбите на гиганта в страната са направени именно от българския му партньор. Въпреки това IBM системно нарушава договорните си отношения със „Стоун Компютърс“ АД и прескача българската компания, като през последните две години непрекъснато оферира продуктите си директно към крайни клиенти без да спазва отношенията си по договор.

Според българската компания IBM умишлено заблуждава крайните клиенти относно оторизираните си партньори в страната, предлаганите от тях услуги, както и спекулира със сроковете за изпълнение на поръчките и поддръжката.

Системното нарушаване на договорните отношения със „Стоун Компютърс“ АД и неетичното бизнес поведение от страна наIBMзапочва още през 2011 г. и към днешна дата ескалира до степен, в която гигантът напълно се опитва да прескочи българския си посредник в нарушение на сключения с него договор. Некоректното отношение на глобалния гигант може да бъде променено само по силата на закона и поради тази причина „Стоун Компютърс“ АД търси своята заслужена компенсация от 2500000 евро чрез Виенския международен арбитражен съд.

Българската технологична компания подготвя и иск в КЗК за множеството нарушения на българското конкурентното законодателство от страна на световния гигант. Двете юридически процедури – национална и международна, ще вървят паралелно.

Българската компания има ясни и категорични доказателства за нарушенията по договор от страна на глобалния технологичен гигант и ще защитава правата си, се посочва още в съобщението.

Искът срещу IBM от страна на българското дружество е един от малкото по своя характер и със сигурност е този с най-сериозна сума предявяваня някога срещу голяма международна компания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *