Българска лепенка пази от бандити

Българи изобретиха лепенка, възпрепятстваща кражбата на данни от банкови карти чрез скимиращи устройства. Нововъведението се нарича SkimРrot и се залепва върху магнитната лента на банковата карта.

Стикерът обаче работи само при банкови карти, съдържащи и магнитна лента, и микрочип. Веднъж залепен на магнитната лента, SkimProt предпазва всички данни по начин, който не може да бъде пробит от съществуващите скиминг устройства.

Лепенката се състои от четири слоя, които предпазват данните, записани на магнитната лента. А сервизен код, зададен в третия слой, насочва банкоматите и ПОС терминалите да приемат банкови данни единствено от микрочипа на пластиката, за да се осъществят трансакции.

По този начин, ако на банкомата има инсталирано скимиращо устройство, лепенката предпазва картата от копиране. Така дори престъпниците да са записали ПИН кода на картодържателя, те не разполагат с достатъчно данни, за да извършат превод, тъй като няма да са получили номера на самата карта.

SkimProt не променя банковата карта и не пречи да функционира нормално. Върши работа при всички банкови карти, банкомати и ПОС терминали, пригодени за работа с чип карти. Когато плащате в търговски обекти с карта, снабдена със SkimProt, трябва да я поставяте в улея на терминала, четящ чипове. Трансакцията няма да е успешна, ако картата бъде прекарана през процепа, четящ магнитните ленти, тъй като информацията няма как да бъде прочетена.

Проблем с трансакциите може да се получи единствено ако стикерът е залепен неправилно или целостта му е нарушена. Тогава съществува опасност банкоматът да приеме банковата карта и дори да я задържи.
Ако собственикът улучи банкомат, разчитащ единствено карти с магнитна лента, има две възможности пред себе си. Едната е да отлепи лепенката и да извърши трансакция с риск картата му да бъде скимирана. Другата е да потърси банкомат, който работи с чип карти.

Лепенката се продава във вериги магазини за техника, по бензиностанции и по интернет сайтовете, а цената е 9,90 лв.

Залепен веднъж на магнитната лента на картата, стикерът може да се използва продължително. Не се препоръчва повторно използване на веднъж отлепена по някакъв повод лепенка.

SkimРrot се подменя, когато целостта му се наруши или започне да се разлепва. Ако не бъде сменен, може да доведе да проблем в банкомата.
Родното изобретение няма аналог в света и вече има международен патент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *