Българска писателка от Белгия описа в книга кухнята на социализма

Българската журналистка и писателка Албена Шкодрова описа кулинарията по време на социализма в книга. Томчето „Соц гурме: Куриозната история на кухнята в НРБ“ излезе преди дни, а премиерата бе снощи в клуб „+ това” в София. В книгата хора от различни среди и поколения разказват спомените си за храната, пазаруването, готвенето и ресторантите.

„Хляб типов. Русенско варено. Кисело мляко „Снежанка”. Пастет „Апетит”. Вафла от 5 стотинки. Карамел „Му”. Сок ябълков. Храните на Република България са индустриални. Те са белязани от научния и техническияп рогрес. Не се конкурират, защото се планират централно. Не се рекламират, защото не достигат”, пише Албена Шкодрова. В процеса по създаването на кигата, тя е изследвала архиви, документи, разговаряла е с над 80 души с отношение към кулинарията по онова време. Албена разказва интересната история как България е единствената социалистическа страна, допуснала внос и продажба на „империалистическата” Кока-кола. Описва феномена на българския „марципан” – безвкусният заместител на шоколада, който няма нищо общо с истинския марципан, познат в цяла Европа като паста от сладки игорчиви бадеми. Разказва за дефицита по рафтовете на супермаркетите, за явлението „показен магазин” и фразата „Пуснаха…”, за веригата Кореком, създадена, за да се събере конвертируемата валута от населението, за специалното производство на храна за комунистическата върхушка. Албена описва домашната индустрия по производството на зимнина, първите пицарии, приличащи на закусвални, социалния феномен на социалистическата столова. И още много, интересни и вкусни истории.

„Обща идея за българския комунизъм, стъпваща на истинските факти, неприкривани от държавни тайни, недомлъвки, цензура и самоцензура, никога не се оформи. Храната е хубав ключ да опитаме още веднъж. Тя е човешката история на политиката – лек, разбираем калейдоскоп на идеология, реалност и култура”, пише Шкодрова.

Освен писател, журналист, кулинарен антрополог и пътешественик, Албена е главен редактор на списание „Бакхус“. От 2009 г. живее в Белгия, където работи и като филмов продуцент. Завършила е “Славянска филология” и “Международни отношения”. В London School of Economics е специализирала „Европейска интеграция”. Няколко години е живяла в Тайланд, където е развивала търговски бизнес покрай семейната верига магазини „Бамбукита”.

Работила е в отдел “Връзки с обществеността” на Външно министерство, правила е летищното списание High Flights и бордното издание на Bulgaria Air. Била е директор за България на Балканската мрежа за разследващи репортажи, проект на Института за военни и мирновременни репортажи (IWPR) в Лондон.

Основател е на електронното издание за пътешествия BalkanTravellers.com. „Соц гурме: Куриозната история на кухнята в НРБ“ е първата й книга, която, според издателите, е „най-увлекателният портрет на комунизма, който някога ще прочетете”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *