Българска фирма създаде биоразградими четки за зъби

„Всяка година в света се произвеждат над 4.7 милиарда пластмасови четки за зъби. След като се изхвърлят, те започват да отделят доказано вредни токсични вещества“, казва Атанас Арсов от софийската семейна фирма „Норте“, ръководена от майка му – арх. Светла Тумангелова. Компанията е новосъздадена и от април т.г. предлага биоразградими бамбукови четки за зъби под бранда Nordics.
И Атанас Арсов, и арх. Светла Тумангелова се числят към „онези хора“, които прибират фасовете си от плажа, събират след себе си отпадъците в планината, пазаруват биопродукти и въобще „уважават света около себе си“. Искали да „дадат тон за нещо добро“ и така се родила идеята за четка за зъби, щадяща околната среда.

Четката за зъби е универсален бързооборотен продукт. За продажбата й няма специални регулации, както при хранителните продукти например, а идеята тя да бъде изработена от бамбук, а не от пластмаса, е в съответствие с екомисленето на много хора“, обяснява избора Атанас Арсов.

С натурален произход

Направили проучване на пазара, намерили и доставчик на бамбук в Малайзия, който започнал да произвежда корпуса и влакната за четките по поръчка на българската фирма. В България продуктите подлежат на допълнителна обработка и опаковане, уточнява Арсов.

„Всички материали при производството на нашите четки са с натурален произход. Дръжката е от 100% бамбук – абсолютно антимикробен материал. Както е известно, бамбукът има изключителни регенеративни свойства и на практика не се стига до изсичане на гори. Материалът преминава през процес на карбонизация и термична обработка, за да се постигне водонепромокаемост и защита от бактерии и плесени. Влакната са от висококачествен рециклиран найлон на DuРont. Опаковката е от 100% рециклиран картон и е напълно разградима. Дори найлоновото протекторче е от рециклиран материал, който не съдържа отровни химични съединения“, обяснява Атанас Арсов.

Той пояснява, че има опит в отдел „Продажби“ на козметична фирма и знае как се правят продукти под собствена марка на възложителя (private label). И за него, и за архитект Светла Тумангелова бамбуковите четки Nordics са странична дейност. „Ангажирани сме с работа в други фирми, не собствени, но сме хвърлили сърце и душа в тази идея“, признава Атанас Арсов.

Три пъти повече продажби

Започнали с 500 бройки, без лого – един безименен продукт за тестване на пазара. Мострите били разпродадени за две седмици. Решили, че си струва да продължат.

Следващата партида е от 1000 четки – вече брандирани, допълнително обработени с активен въглен, който има избелващ ефект. Продават в биомагазини, дрогерии и онлайн и след около месец количествата са изчерпани.

Следват нови предложения – четки в различни цветове, както и четки за деца. Всяка партида се проверява от Столичната районна здравна инспекция, която издава протокол, че стоката е безопасна. Усъвършенстват дизайна, транспортните опаковки, логистиката. Разширяват градовете за продажба. Участват в изложения на биопродукти. Рекламират в социалните мрежи.

Поставят началото на партньорство с приятел на семейството, който работи в аптека в Париж и става дистрибутор на Nordics. „Във Франция засега продажбите са в един единствен обект, но за седмица там продават от нашите четки толкова, колкото целият български пазар за две седмици“, отчита Атанас Арсов.

Фирмата зарежда около 30 магазина в София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Русе, Хасково, Монтана, както и 15 онлайн магазина. Съотношението в продажбите е 60:40 в полза на търговията по интернет. Цената е между 4.50 и 5 лева за брой според надценката на търговците, а оборът е нараснал три пъти за осем месеца.

„Вече направихме по-голяма инвестиция и започваме да маркетираме по-сериозно продукта. В ход е процедура по регистрация на дизайна. Имаме запитвания от дистрибутори и в Румъния“, разказва Атанас Арсов.

На биощандове във веригите

Плановете за 2016 г. включват разширяване на портфолиото, на обектите и градовете за продажба. Предстоят нови опити с дизайна, нови опаковки, нови предложения с комплекти за цялото семейство. Скоро в търговските обекти ще бъдат разположени брандирани стелажи от шперплат, за да бъдат изложени там четките. По-далечните планове са Nordics да се продават на биощандовете в търговските вериги, както и по-масово зад граница, изброяват създателите на компанията.

„Дотук сме инвестирали около 15 хил. лв. лични средства. Искаме да проверим дали нещата могат да се случат със собствени сили от абсолютната нула“, казва Атанас Арсов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *