Българска фирма с награда на германската икономика за 2015 г.

Софтуерната и технологична фирма Scale Focus бе отличена от Германо-българската индустриално търговска камара (ГБИТК).

Това се случи по време на традиционния годишен прием на организацията, която връчи за 12-и път награди, отличаващи най-успешните фирми през годината у нас.

На събитието присъстваха зам.-министърът на икономиката Любен Петров, ръководството на ГБИТК, начело с президента Тим Курт, дипломати и водещи лица от германския и българския бизнес, предаде репортер на Economic.bg.

Scale Focus надви конкуренцията в категорията „Малко и средно предприятие“. Фирмата е водеща в ИТ сектора, носител на редица международни награди. 2015 г. беше особено успешна за нея – тя назначи 100 нови служители и отвори офис в Мюнхен, планирайки инвестиции за 1 млн. евро през следващите 3 г. Логично бе обявена за най-бързоразвиващата се компания в Европа.

Общо 24 предприятия бяха номинирани в 3 категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“ и Отворена категория, акцентираща върху общественозначими проекти.

В категория „Голямо предприятие“ наградата спечели Бер-Хелла Термоконтрол (BHTC). Компанията е лидер в производството на електронни панели и контролни системи за климатици на автомобили.Инвестицията на BHTC в България към днешна дата възлиза на до 50 млн. лева, за което получи сертификат за инвеститор „Клас А“. Според стратегическия план за развитие, се очаква броят на заетите лица в рамките на следващите 5 години да достигне до 500.

Заради социалната си ангажираност и няколкото големи реализирани проекта, Лидл България стана носител на специалната награда. Веригата за бързооборотни стоки осъществи екологични инициативи, дарения за социално слаби, обучения на кадри и др. Тя пое сериозен ангажимент в дуалното обучение и подпомогна български културни събития в Германия.

По време на събитието президентът на ГБИТК Тим Курт изтъкна позитивите, но не спести и критиките за бизнес средата в България. Той отбеляза неефективната публична администрация, корупцията, пропуските в правосъдието, които пречат на чуждите инвеститори да правят успешен бизнес у нас.

Въпреки проблемите, българо-германските търговски отношения прогресират. Изминалата година е успешна за немския бизнес у нас. Очаква се стокоомбенът между двете държави за 2015 г. да достигне 6 млрд. евро, което е нов рекорд.

Любен Петров изтъкна значението на Германия за българската икономика. Той изрази надежда да се запази тенденцията за ръст на двустранната търговия и разширяването на български продукти на германския пазар в сектори като електроника, машиностроене, ИТ, хранително-вкусова промишленост, химическа промишленост.

„Участието на немски инвеститори в инфраструктурата, индустриалните зони и София Тех Парк е особено важно за нас“, посочи зам.-министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *