Българските автомобили намериха пазар

Български автомобили вече се продават в Западна Европа. Първата партида от 75 коли, произведени от завода на „Литекс Моторс“ в ловешкото село Баховица, потегли за Италия, пише „Стандарт“.

На церемонията присъства министърът на икономиката Драгомир Стойнев. 150 автомобила са предназначени за износ за Италия, каза изпълнителният директор Илия Терзиев. 200 човека на три смени работят в завода.

За 2014 г. те ще произведат 5 хил. машини, а капацитетът е 50 хил. автомобила годишно.

Подписан е договор с Румъния и от януари започват да се изнасят автомобили и за там. Към българските коли е проявен интерес и от Словакия, Словения, Чехия, Македония и Турция.

Основен приоритет в управленската ни програма е реиндустриализацията на страната, каза министър Стойнев. Той подчерта, че автомобилостроенето е най-перспективната за привличане на инвестиции област и спада към високотехнологичните индустриални дейности с голям потенциал за по-голяма заетост.

В механотехникума в Ловеч вече е открита паралелка за автомобилостроителни специалисти.

Миналия месец заводът в Баховица започна производството и на новия модел Great Wall H6. Министър Стойнев успя лично да се увери в качествата му на тест драйв, организиран от домакините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *