Българските емигранти пратили 687 млн. евро

687,1 млн. евро са изпратили на близките си българите, които живеят постоянно зад граница за времето от януари до началото на октомври. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ).

Върнатите в родината средства са малко повече в сравнение със същия период на миналата година, когато трансферите са били за близо 681,6 млн. евро.

Парите, които връщат в родината сънародниците ни, живеещи постоянно зад граница, вероятно са много повече. Причината е, че БНБ отчита данни

само за трансферите, направени по банков път

или чрез дружествата за извършване наналични парични преводи. Всъщност обаче много българи ползват неофициални канали, за да изпратят пари на близките си. Само през октомври сънародниците ни в чужбина са върнали у нас 65,1 млн. евро.

За сравнение през същия месец на миналата година изпратените средства са били 64,6 млн. евро. Според данните на БНБ май е бил най-силният месец през 2013 г. Тогавабългарските емигранти са изпратили на близките си 80,7 млн. евро.

Традиционно през пролетните и летните месеци паричните потоци към страната са по-силни заради сезонната заетост. Данните на централната ни банка показват още, че от януари до октомври преките чуждестранни инвестиции в страната възлизат на 1,05 млрд. евро.

Това е със 793,4 млн. евро по-малко в сравненение

със същия период на миналата година. Само за октомври преките чуждестранни инвестиции в страната са отрицателни и са в размер на 103,8 млн. евро.

От БНБ посочват още, че за времето от януари до октомвринай-големи инвестиции в страната са постъпили от Холандия. Те възлизат на 646,6 млн. евро. След това се нарежда Германия със 188,8 млн. евро. Най-големите нетни отрицателни потоци са към Великобритания и достигат 92,3 млн. евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *