Българските и китайските шивачки с еднакви заплати

Българските шивачки вземат еднакви заплати с пословичните с нископлатения си труд китайски колежки. Това показва изследване на организацията “Клийн клоутс кемпейн”, която обединява европейски профсъюзи и неправителствени организации от текстилната промишленост.

Проучването е направено в 10 страни от ЕС и показва, че условията на работа и заплащане в шивашкия бранш на много места в Европа са по-лоши от тези в Китай и Индонезия.

Изследването разкрива, че световноизвестни компании като “Ейч енд Ем”, “Хуго Бос”, “Адидас” и “Бенетон” плащат на работниците си в Източна Европа и Турция минимални за съответните страни заплати, което ги поставя под прага на бедността, определен от ЕС.

Най-ниски са нетните заплати в Молдова и Украйна. Там работниците в шивашките фирми получават съответно 71 и 80 евро. В България възнагражденията в масовия случай са 175 евро (340 лв.). Толкова получават шивачките в Китай, а тези в Малайзия са по-добре платени и вземат по 196 евро на месец.

“По професия съм икономист. Поради липсата на възможности за работа обаче трябва да шия. Хората работят като роботи, не почиват. Нервите им са унищожени, очите също”, свидетелства български работник, пожелал анонимност.

Трудещите се в шивашкия бранш посочват, че нямат право да си вземат почивни дни и болнични. Според изследването на много от работниците се налага да стоят над шевната машина по 200 часа на месец, което е с 40 часа над нормалната продължителност на работния ден. Един от анкетираните българи казва, че често работи “повече от 400 часа на месец”.

Най-тежки са условията за жените. Турски работнички разказват, че в договорите им с “Хуго Бос” имало клауза, според която не бива да забременяват през следващите 5 години. Има и оплаквания от сексуален тормоз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *