Българските пенсионери вече могат да си получават пенсиите в Канада

Това става възможно, след като България сключи спогодба за координация на системите за социална сигурност – еднакво третиране, запазване на придобити права (износ на пенсии) с канадските власти. Спогодбата влиза в сила на 1 март.

Тя ще се прилага за всички лица, които са били подчинени на законодателството на едната или на двете страни, както и за лицата, чиито права произтичат от правата на осигурените лица, независимо от тяхното гражданство. За лицата, включени в обхвата на спогодбата, действа принципът на еднакво третиране. Той предвижда равнопоставеност между гражданите на едната държава и тези на другата държава, по чието законодателство произтичат задълженията и правата на пенсии.

Принципът на запазване на придобити права гарантира пенсиите на правоимащите лица, отпуснати съгласно законодателството на една от страните, включително и тези, отпуснати по спогодбата, да не бъдат намалявани, изменяни, спирани или прекратявани, поради факта, че лицето пребивава или има престой на територията на другата договаряща страна.

Така българските пенсии, както и добавките към тях, могат да се изплащат на територията на Канада, когато лицето, на което са отпуснати, пребивава или осъществява престой там.

Тази спогодба не се прилага за живеещите и осигурените в провинция Квебек. Българското правителство ще сключи отделен договор за социална сигурност с правителството на Квебек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *