Българските университети не подготвят добри специалисти

7% от членовете на БТПП считат, че знанията, придобивани в български университети не са достатъчни за трудовата реализация.

Само 8% от собствениците и мениджърите на фирмиса доволни във висока степен от университетското образование на младите служители.

Това показват резултатите от проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за оценката на бизнеса за образованието в страната и за очертаващите се потребности от специалисти в идните 10 години.

Проучването е проведено през първата седмица на февруари 2014 г. по електронен път и обхваща и предложения за подобрения в образователната сфера.

Помолени да конкретизират какви знания и умения липсват на младите хора, 80% от предприемачите посочват, че виждат най-големи пропуски в професионалните умения.

Повече от половината – 56%, посочват и липса на предприемаческо мислене. Същевременнооценките за компютърните познания са предимно положителни.

Едва в 10% от фирмите се преценява, че младите хора имат пропуски в това отношение.

За втора по ред година членовете на БТПП отбелязват, че най-голямо изоставане в качество на образованието има във висшето образование (според 45%) и средното професионално образование (според 30%).

По-малко негативни са оценките за полученото образование в езиковите гимназии.

Няма работодател, който да е посочил, че през следващите години ще са му необходими ниско квалифицирани работници.

Най-търсени ще бъдат специалистите с техническо образование, следвани от завършилите икономически профил.

Допитването показва още, че деловите среди имат предварителни позитивни нагласи към дуалната система за образование (според 77% от предприемачите).

Учебното време при дуалната система се разделя между обучение по теория в професионално училище и работа във фирма. С този модел се елиминира проблемът с липсата на стаж, който пречи на младите хора да намерят работа по желаната професия веднага след завършване на училище. Фирмите си спестяват разходите и времето за обучаване на новоназначените служители, защото те вече имат необходимите знания и умения.

Според работодателите трите най-важни фактора за успеха на дуалното обучение са: подобряване качеството на преподаването, добрият синхрон между бизнеса и училищата и наличието на данъчни стимули за фирмите.

Като по-малко важен фактор членовете на Палатата считат осигуряването на европейско финансиране за въвеждане на дуалната система. Препоръките на работодателите към образованието, отправени в анкетата, са за повече практическа насоченост на обучението и за реална обвръзка между потребностите на бизнеса и приема в университетите по специалности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *