Българските цигари: десет въпроса

1. От симпатизантите на ГЕРБ към партийното ръководство и премиера Борисов: както винаги ни изненадахте приятно с държавната подкрепа към тютюневия и цигарения бранш – бихте ли споделили кои други сектори да очакват подобни преференции, за да се позиционираме и ние? Сега след щедрите, подкрепени от ГЕРБ, реверанси към родните производители на цигари, където акционер е депутат от опозиционната ДПС, очаквате ли отлив на избиратели от ДПС към ГЕРБ или поне подкрепа на изборите от работниците и служителите в този сектор (например в благоевградски и пловдивски окръг) ?

2. От данъкоплатците към финансовия министър Горанов: Вашата политика по отношение на акцизите, осигуровките и субсидиите, подкрепена с нашите пари стимулира българския тютюнев и цигарения бранш. Бихте ли споделили плановете ви за стимули и към българското производство на оръжие, български алкохол, български хазарт, български дизел, български ТЕЦ-ове на въглища – ако имат правилните акционери? Нашите данъци ще ви подкрепят.

3. От пенсионерите и симпатизантите на АБВ към социалния министър Калфин: Харесваме вашия различен подход към осигуровките – как само се сетихте за изнемогващия цигарен бранш… Кои други производства и услуги ще подкрепите с по-ниски осигуровки(стига да са български), независимо от ниските пенсии в момента?

4. От пушачите и избирателите на ДСБ към здравния министър Москов: Като виден пушач и здравен министър чрез одобряване на акцизната политика вие подкрепяте достъпността на евтините марки цигари. Тъй като идват студени месеци бихте ли подкрепили и връщането на тютюнопушенето навсякъде на закрито, ако се ползват български цигари с бандерол? Може ли да се надяваме пушачите на цигари (произведени в правилните фабрики) да не плащат и здравни осигуровки?

5. От бизнесмени към министъра на икономиката Лукарски: Очевдино бизнесът с производство на цигари в България е перспективен. Бихте ли задействал процедури за издаване на нови лицензи за производство на цигари, тъй като в момента конкуренцията е ограничена и има място за нови проекти особено след правителствените стимули за сектора?

6. От учителите към премиера Борисов: Обещахте допълнителни 20 млн. лв. за учителски заплати и над 100 млн. лева субсидии за български тютюн. Ако обещаем с допълнителни пари да купуваме и пушим само български цигари с бандерол от правилния производител, естествено извън училищната сграда, може ли и ние да получим повече пари за заплати?

7. От членовете на КРИБ към председателя Домусчиев: Имате прекрасни връзки с управляващите и успяхте да издействате по-ниски осигуровки за новите членове от цигарения бизнес. Може ли да излобирате и нашите осигуровки да не се увеличават – обещаваме да ви подкрепим лично, както и вашата кауза за национализация на неудобни енергийни производства?

8. От имигрантите към МВР: Ако носим в ръка поне една кутия български цигари с бандерол – може ли да влизаме по-лесно или поне без да стрелят по нас?

9. От депутатите към председател Цачева: Ние си свършихме работата и гласувахме всички преференции за цигарените фабрики в България. Къде е списъкът за безплатни акции в тези фабрики (колегата Пеевски вече си ги е получил) и кога ще пуснат безплатни български цигари за нас в лафката на парламента?

10. От публиката към КФН: Явно изпускаме някаква далавера в публичните цигарените дружества, кажете най-накрая кои са акционерите в българските цигарени фабрики и на кое гише ще раздават акции и дивиденти?

Авторът в писмо до редакцията се е представил като социален антрополог на свободна практика и пише, че предлага опит за обобщение на най-дискутираните теми в софийските кафенета за последната седмица след държавната подкрепа за определен цигарен бизнес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *