Българският бензин е сред най-скъпите в Европа

„Чрез използването на потребителски индекс трябва да установим първо високата цена на бензина и след това да направим съответните проверки за това, на какво се дължи тя”, заяви Меглена Кунева – еврокомисар по защита на потребителите в ЕК на среща с членовете на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Въпросът бе поставен от представител на сдружението в автомобилния транспорт.

Въпреки ниския акциз на горивата бе отбелязано, че българският бензин вече е един от най-скъпите в Европа. Еврокомисар Кунева обясни, че подобно явление е било наблюдавано и в други европейски страни с цените на различен вид стоки.

„При едно такова сравнение във Финландия се разкри, че има картел на производителите на хляб, имаше картел на производителите на бира и то в страна като Холандия. Това е непрекъснат процес. Аз смятам, че нашата КЗК трябва да се произнесе. Това, което вие сте забелязали е повече от важно да бъде проучено. Не мога в момента да кажа вместо тях, но това е пътят”, коментира Кунева.

Темата на разговора, който води Меглена Кунева, бе под името „България – време за решения”, посветен на членството на страна ни в Европейския съюз. Тя призова представителите на бизнеса да поемат отговорност за своята роля и да дават добри примери за младите предприемачи.

Усвояването на европейските средства не бива да се разглежда като цел, а като средство за подобряване на нашия живот, допълни още българският комисар.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *