Българският бизнес напълно е изгубил доверие в съдебната система

94% от предприемачите в България не вярват на съда. Това показват показват оповестените вчера данни от годишната анкета на Българската стопанска камара, проведена в началото на декември сред почти 500 мениджъри и собственици на компании.

Българският бизнес напълно е изгубил доверие в съдебната система. Едва 4% от предприемачите вярват в нея и дават положителна оценка за нейната работа. Според 60% от фирмите корупцията през последната година е набъбнала. Увеличава се размерът на сивата икономика. Нараснала е и регулаторната тежест, въпреки заявленията на всички управляващи, че тя ще бъде намалена. Политическата нестабилност, а не банковата криза и природните бедствия, е най-голямата спънка пред работата на фирмите. Неадекватните промени в пенсионната система и вдигането на минималната работна заплата също се приемат негативно от бизнеса, пише „Сега“.

Най-висока оценка за работата си през тази година са получили данъчните. 63% от фирмите имат положително мнение за тяхната дейност. Следват общините с 47% и президентът с 27% доверие. През миналата година, челната тройка бе същата, макар и с различни проценти на одобрение. Доброто представяне на данъчните обаче донякъде е изненада. „Има примери за много фирми, които би трябвало да бъдат проверени. Не може да правиш 1 милиард лева инвестиции и да нямаш печалба. Или оборотът ти да се увеличи 20 пъти, но да нямаш печалба“, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Само 9% от анкетираните фирми смятат, че бизнес климатът се е подобрил спрямо миналата година. Около 35% директно заявяват, че икономическата среда се е влошила, а според повече от половината фирми (53%) условията не са се променили. Най-тежък удар върху работата на фирмите е нанесла политическата нестабилност, като на това мнение са 74% от анкетираните. Сред негативните събития са и кризата с КТБ (32%), природните бедствия (28%) и санкциите срещу Русия (28%).

Според Божидар Данев българската икономика все пак е успяла да издържи серия от политически и икономически стрес тестове. „Но цената да се прави бизнес в България е твърде висока – говоря за таксите, рекета, бюрокрацията“, обобщи той. Бизнесът отчита и ръст на корупцията и престъпността. „А с това растат и разходите за охрана. В същото време приходите в бюджета намаляват, рязко намаляват и инвестициите – това са ясни показатели, които могат да се измерят“, коментира Данев. Най-високи нива на корупция се наблюдават при обществените поръчки (50%), в съдебната система (45%), МВР и КАТ (43%), в здравеопазването (43%), при митническото обслужване (35%) и при прилагането на регулаторните режими (34%). Най-ниски нива на корупция са отчетени в образованието (12%).

Все пак повечето фирми са оптимисти за 2015 г. и 35% от тях смятат, че икономиката ще отбележи растеж.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *