Българският данъкоплатец ще плати и европроекта за саниране

Повечето блокове, които трябваше да бъдат „оздравени“ с европари по програмата „Регионално развитие“, ще бъдат прехвърлени към правителствена програма за безплатно саниране, съобщи пред в. „Сега“ зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Става дума за европроекта „Енергийно обновяване на българските домове 2007-2013 г.“ с бюджет 50 млн. лева. Проблемът е, че той трябваше да бъде приключен и отчетен до 31 декември, а повечето одобрени по него жилищни сгради са далеч от финал на ремонтно-строителните работи. Това означава, че те няма да могат да бъдат довършени в срок и ще загубят предвиденото еврофинансиране.

Одобрените по европроекта блокове са 301, но по данни на МРРБ до момента са санирани само два. Редица причини доведоха до забавянето на проекта и сега се налага 299 сгради да бъдат спасявани чрез другите програми за енергийна ефективност. За 139 са издадени разрешения за строеж, 130 са възложени на фирми изпълнители. Много от блоковете се работят, но няма как да приключат до края на годината. „Собствениците няма да доплащат за довършването“, успокои зам.-министър Николай Нанков.

Не е ясно каква част от предвидените за проекта 50 млн. лева са усвоени. Реално са приключили техническите и енергийните обследвания, направени са и инвестиционните проекти, но дейностите по самото саниране изостават. Лошото е, че заради забавянето България ще загуби безвъзмездното еврофинансиране по старата оперативна програма и се налага да се търсят други източници. Както се разбира, част от тежестта ще бъде поета от нашия бюджет, т.е. от българския данъкоплатец – чрез прехвърляне на недовършени сгради към Националната програма за безплатно саниране. Формално парите по нея се отпускат от държавната Българска банка за развитие, но всъщност става дума за заеми, които ще се погасяват от държавния бюджет.

Друга част от изостаналите блокове ще бъдат прехвърлени към новата програма „Региони в растеж“ за периода 2014-2020 г., която е наследник на старата „Регионално развитие“. Вероятно към нея ще бъдат насочени по-малки сгради с под 36 апартамента, които правителствената програма за „безплатно“ саниране не обхваща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *