Българският домат е дефицит на пазара в страната

Това каза пред агенция Фокус председателят на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция Пламен Сапунджиев.
На пазара в момента има български домати, но в много малки количества. Заради по-студеното време и липсата на слънце, родните домати не са узрели толкова бързо.
Основно от зеленчука се предлагат само македонско, гръцко и турско производство. Според Сапунджиев до една седмица в търговската мрежа ще се появят масово и българските домати.  Цена от 6 лева за килограм български розови домати в момента е твърде висока, смята Сапунджиев. Това са някакви супер цени, които според мен са безумно високи, посочи той. На едро килограм розови домати струват около 3 – 3,20 лева.
Пламен Сапунджиев коментира, че производството на домати у нас не може да осигури достатъчно суровина за консервната ни промишленост, ако бъде решено, че например лютеницата по стандарт да се прави само с български домати.
Зеленчуците за консервната промишленост се отглеждат обикновено на поле, а не в оранжерии. Полските производители обаче нямат икономически интерес да отглеждат домати на открито. Те предпочитат да сеят зърнени култури.
Страната ни иначе продава домати в Чехия, Гърция и Румъния. В Румъния миналата година сме продали 1000 тона български домати.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *