Българският домат превзе румънския пазар

Българският домат превзе румънския пазар. Повечето плодове и зеленчуци в Румъния са внос от България и Турция, но продавачите твърдят, че продукцията е местно производство.
Клиентите искат румънска стока, защото смятат, че тя е по-здравословна. Производителите обаче са направили аритметиката и сега вместо да произвеждат – внасят зеленчуди и плодове от чужбина, защото така им излиза по-евтино, съобщава „Стандарт“.
Според Щефан Николае, председател на националната федерация на синдикатите в земеделския сектор, тази форма на подвеждане на потребителите е разпространена на пазара. „За съжаление такава продукция се внася в голяма степен на черно, не се плаща ДДС“, твърди той. „В земеделския сектор, не само за зеленчуците и плодове, но и за жито, черният пазар е близо три милиарда евро годишно. Властите знаят това нещо, но не се взимат никакви мерки. За съжаление най-засегнати са потребителите, но и местните земеделски производители, които страдат от нелоялната конкуренция“, добавя Николае.
„Миналото лято взех дини от пазар близо до София. С транспорта до Букурещ един килограм ми излезе 0,6 леи“, твърди бивш земеделски производител от окръг Телеорман. Той се похвали, че продавал дините за 1-1,2 леи на румънския пазар, представяйки стоката за местно производство.
Годишната консумация на плодове и зеленчуци в Румъния е близо един милион тона. 60% от нея е вносна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *