Българският износ към Китай се е увеличил с 20% през последните месеци, обяви Стойнев

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев обяви, че българския износ към Китай се увеличава с 20% през последните месеци. Той направи коментара, докато разглеждаше българския щанд на 13-ото изложение на стоки от Централна и Източна Европа в китайския град Нинбо. Стойнев подчерта, че ще продължи да работи за по-голямо присъствие на български стоки на китайския пазар, съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката и енергетиката.

На изложението Стойнев представи традиционни български продукти на министъра на търговията на Китай Гао Хучън. Той благодари на китайския си колега за предоставената безплатна изложбена площ за българския щанд. Повече от 20 български компании -. Винопроизводители, производители на храни, производители на козметика и етерични масла, производители на електроника, представят продуктите си в Китай до 11 юни

Китайската страна избра министър Драгомир Стойнев Да представлява 16-те страни от Централна и Източна Европа на срещата с вицепремиера на Китай Ян Дзиечъ в рамките на провеждащата се министерска конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество в град Нинбо, съобщиха от министерството.

„Активно ще си сътрудничим с Китай в сферите от взаимен интерес. Ще насочим усилията си за увеличаване на стокообмена и инвестициите между Китай и страните от Централна и Източна Европа „, подчерта Стойнев в изказването си. По думите му високото ниво на представяне на официалните и бизнес делегации на министерската среща в Нинбо е доказателство за желанието на страните от ЦИЕ да увеличат значително стокообмена с Китай.

„Подкрепяме Инициативата за развитие на партньорството между Китай и страните от ЦИЕ в сферите от взаимен интерес -. търговия, инвестиции, иновации, селско стопанство, инфраструктура и транспорт, енергетика „, допълни Българският министър

От името език 16-те страни от Централна и Източна Европа Стойнев подчерта, че само две години след началото на Инициативата за развитие на сътрудничеството между страните от ЦИЕ и Китай има нова динамика на отношенията -. засилен е политическият диалог, търговско-икономическият обмен е увеличен, активизирани са контактите между местни бинзес организации

„За нас най-важния резултат от интензифициране на икономическите взаимоотношения между страните ще се изрази в ръст на китайските инвестиции в страните от ЦИЕ, както и по-осезаемо присъствие на китайски компании в индустриални и икономически зони „, подчерта Стойнев. Той допълни, че достъпът на европейски продукти на стратегическия китайски пазар трябва да бъде улеснен.

На срещата вицепремиерът Ян подчера, че Китай ще изнася, но същевременно и ще внася повече стоки от страните от Централна и Източна Европа. Той заяви, че китайската страна ще продължи да насърчава местните компании да участват в инфраструктурни проекти в европейските страни и да предоставят финансиране по тях. Ян коментира, че възможностите за увеличаване на инвестициите и туристопотока между България и Китай са отлични.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *