Българският лев проправя път в Гърция

Обичайното разбиране на гърците за българите е като за „мизерстващите съседи на север“. На фона на последните събития в Гърция – затварянето на банките и опасенията за отказ от еврото, хотелите и ресторантите в северната част на страната вече приемат плащания и в български левове, пише онлайн изданието „ИЮ обзървър“.

Българският икономист и финансов консултант Румен Гълъбинов разказва, че при посещението си в гръцки ресторант се пошегувал, че иска да плати с левове, но собственикът веднага се съгласил. Обяснението е просто – след като получи плащанията в българска валута, собственикът отива до Сандански, където обменя левовете за евро. Освен българите, чуждестранните туристи, плащащи в евро, долари или швейцарски франкове, също ще придобиват все по-голямо значение от гледна точка на наличието на ликвидност, отбелязва изданието.

Дори и при най-оптимистичния сценарий след гръцкия референдум, Атина ще се нуждае от камиони с налични пари, за да успее да рестартира икономиката си, смята Гълъбинов, като отбелязва, че най-често се използват плащания в брой в малкия туристически бизнес, който е гръбнакът на гръцката икономика. Той прогнозира също, че гръцките фирми и частни вложители ще започнат да пътуват до България, за да теглят парите си от българските клонове на гръцките банки. Тези клонове работят според българското законодателство и не подлежат на капиталовия контрол на гръцкото правителство.

Кризата в Гърция застрашава около 10 хиляди малки предприемачи в Гърция, които са мигрирали към България, където създават хиляди работни места. В заключение „“ИЮ обзървър“ изтъква, че въпреки загубата на една четвърт от брутния вътрешен продукт на Гърция за последните шест години, гърците все още са три пъти по-богати от българите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *