Българският туризъм през 2007 г.

Докато Новата 2008-ма година вече „чука на вратата“, работещите в туристическия бранш правят равносметка за постигнатото през последните 12 месеца.

Успя ли през този период българският туризъм – едно от най-печелившите пера на икономиката ни, да затвърди добрите си позиции на световните пазари? Първата година от членството на България в ЕС се отрази благоприятно върху туристическия имидж на нашата страна.

Интересът към нашата страна расте, както и туристическият поток от чужбина. Доказват го и цифрите. През 2007 г. над 4 милиона чужденци са предпочели да прекарат лятната или зимната си ваканция у нас, което е с около 7% повече спрямо 2006 г.

Над 70% от чуждестранните туристи са от ЕС – предимно от Гърция, Германия, Великобритания, Швеция, Финландия и пр. Оказва се че през изминалите 12 месеца гостите от тези държави са се увеличили с над 30%. Въпреки това българският туризъм, определян доскоро като „тигъра на Балканите“, отбеляза известен застой спрямо предходните години. И това ясно пролича още в началото на летния туристически сезон.

За пръв път от години до средата на месец юли част от набързо построените хотели в крайморските ни курорт“>курорти останаха празни. За да напълнят базата, техните собственици бяха принудени драстично да снижат цените на нощувките. Това доведе до безпрецедентен дъмпинг и изостряне на конкуренцията в бранша.

През месец август, който е пиков за крайморските ни курорт“>курорти, отливът на чужденци бе компенсиран с туристически приток от ЕС и съседните страни. Въпреки това фалстартът на лято 2007 прозвуча като предупреждение за евентуалните последици от една недалновидна политика по отношение на развитието на отрасъла.

Експерти обясняват тревожната тенденция с неудържимото строителство на хотели, ваканционни селища, голф игрища, нощни заведения и пр., които изцяло промениха представите за България като дестинация за семеен отдих сред тишина и запазена природа.

През първите 7 месеца на годината са били изградени рекорден брой хотели и заведения – над 1800. Огромни квартали от градски тип вече израстват на мястото на предишните потънали в зеленина крайбрежни селища и сгушени сред вековни иглолистни гори планински курорт“>курорти.

Същевременно все повече хора у нас осъзнават, че туризмът не означава само изграждане и предлагане на луксозна леглова база и на заведения, от които се разнася музика до малките часове на деня. Затова предприемачите в бранша се заеха с разработването на атракции, предназначени за една по-интелигентна и платежоспособна клиентела.

Става дума за туристите, които искат да опознаят истинското лице на България. А то няма нищо общо с клишетата на масовия туризъм. Пренебрегвайки евтините туристически пакети по нашето Черноморие, чужденците се отправят във вътрешността на страната за да опознаят нашите манастири, средновековни крепости, наследството завещано ни от древните траки и пр.

През 2007 г. с финансовата подкрепа на ЕС много български общини изготвиха и успешно приложиха проекти за устойчиво развитие на туризма. Изграждане на екопътеки, възраждане на местния фолклор и занаяти, реставрация на стари манастири са само част от инициативите за популяризиране на съответните региони като атрактивни туристически дестинации.

На места се проведоха обучения на планински водачи, аниматори, както и на стопани на къщи за гости, които желаят да развиват печеливш туристически бизнес. През отиващата си година селският туризъм спечели нови почитатели сред чуждестранните ни гости.

Обикновено почивката им в българско село се съчетава с конни преходи, джип сафарита и опознавателни турове до близките природни и културни забележителности. Оказва се, че чужденците предпочитат страната ни най-вече заради запазената й природа и хилядолетното й културно-историческото наследство.

Това е една от причините много гости, предимно от Великобритания, да се заселят в български села, разположени в планината или на брега на Черно море. През 2007 г. броят им значително нарасна и в някои населени места вече са се оформили цели преселнически колонии, които се адаптират към българския начин на живот.

Интересът към България като туристическа дестинация доведе и до покачване на цените на ваканционните имоти това лято. Става дума най-вече за новопостроените луксозни апартаменти и вили на нашето Черноморие. Според експерти тези имоти се продават на изключително изгодни цени, които не се срещат никъде другаде в ЕС.

Причината, отново е бурното строителство и превишаване на предлагането пред търсенето. Собствениците на тези ваканционни имоти, предимно от страните на ЕС и от Русия, ги използват като свои летни вили. Някои обаче ги преотдават под наем на сравнително ниски цени, подбивайки по този начин местния пазар.

Тази година зимата подрани и пухкав сняг вече е покрил планинските ни ски центрове за радост на любителите на снежните спортове. В близките месеци те ще се спускат по ски пистите на планините Рила, Пирин, Родопа и Витоша.

Местните курорт“>курортни градчета вече имат готовност да посрещнат първите си гости от чужбина. По традиция най-големите фенове на ски центровете ни са англичаните. Заедно с тях на ски ваканция у нас пристигат и много скандинавци, руснаци и туристи от съседните страни. Съдейки по предварителните резервации в зимните ни курорт“>курорти, работещите в бранша доволно потриват ръце. Предстои им „гореща“ зима!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *