Български Енергиен Холдинг ЕАД /БЕХ/ приключи процедурата по избор на консултант

Български Енергиен Холдинг ЕАД /БЕХ/ приключи процедурата по избор на консултант за извършване на предпроектното проучване за междусистемната газова връзка „България – Гърция”, която е част от пакета средносрочни мерки, идентифицирани от БЕХ ЕАД за гарантиране на сигурността на енергийните доставки.

Процедурата беше обявена на 15 юни 2009 г. След обстоен преглед и оценка на подадените технически предложения и съобразно критериите, зададени от БЕХ ЕАД, беше класирана на първо място и избрана за изпьлнител компанията Jacobs Consultancy UK Ltd., Великобритания, за предоставяне на консултантски услуги за предпроектно проучване за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция.

Компанията отговаря изцяло на дефинираните от БЕХ ЕАД критерии за квалификация на кандидатите и избора, именно: експерти с висока техническа експертиза и професионален дългогодишен предишен опит при подобни проекти в региона и Европа, доказано положителено финансово и икономическо състояние.

Обхватът на консултантските услуги за изпълнението на предпроектното проучване включва: разработване на варианти за технологична схема на реверсивна интерконекторна връзка, технико-икономически анализ на ефективността от изграждането на междусистемната газова връзка, проучване на приложимите европейски и национални законодателства и нормативи вкл. начална екологична оценка, проучване на възможните източници за финансиране и цялостно консултиране при структурирането на последователните етапи на развитие на проекта и разрвботване на бизнес модел на инвестицията.

Обявявaнeтo на процедурата e cвъpзaнo и c yсвояването нa cpeдcтвата, които ce oтпycкaт по Европейската енергийна програма за възстановяване, едно от основните изисквания по която е cтapтиpaне на изграждането на интерконекторната връзка през 2010 г.

Изграждането на междусистемната газова връзка „България – Гърция” се определя като приоритетно в проекта за актуализирана енергийна стратегия на България. То ще осигури изпълнение на вече постигнати на правителствено ниво споразумения за диверсификация на доставките. Собственик на предпроектното проучване ще стане БЕХ ЕАД, който е ангажиран с този проект, поради основно добавената му стойност за повишаване на енергийната сигурност и независимост, което е първостепенен приоритет на енергийната политика и стратегия на страната.

Jacobs Consultancy UK Ltd. е дъщерна компания на Jacobs Engineering Group Inc., САЩ, която е водеща компания в областта на инженеринговите услуги. Дружеството специализира в енергийния сектор от 1957 г. и предоставя високо качествени консултантски и инженерингови услуги за множество глобални проекти в сферата на рафинериите, петро-химикалите и енергетиката. Компанията е с широк обхват на професионална дейност и има дългогодишен опит като независим съветник по проекти за природен газ и проектирането и изграждането на газопроводи, петролопроводи и водопроводи в глобален мащаб. Към момента, Jacobs е ангажирана с редица проекти в областта на природния газ в Европа и Близкия Изток, като изграждането на подземни газови хранилища във Великобритания и големи проекти за газопроводи и хранилища в Грузия.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *