Български и румънски фирми с общ строителен и агробизнес

Селското стопанство и строителството са отраслите, в които български и румънски фирми проявяват най-голям интерес за съвместен бизнес. Това стана ясно на презентацията на РОМЕКСПО – най-големият панаирен център в Румъния, която се проведе на АГРА 2009 в Пловдив.
В областта на селското стопанство двете държави са «отличниците» на Европейския съюз.Приходите от земеделие на фермерите и доходите на работещите от сектора през 2008 г. са спаднали с 4,3% спрямо 2007, но само в България и Румъния са нараснали съответно с 24,5% и 21,4% , показват данни на Евростат, обявени в края на декември миналата година.
Тези темпове на развитие обясняват интереса към съвместна дейност на фирми от двете страни на Дунава. 545 български фирми са участвали в прояви на РОМЕКСПО през 2008 година.
Голяма част от тях са били изложители на INDAGRA FARM, която представя браншовете земеделие и екоземеделие, животновъдство, градинарство и цветарство, храни, винарство. 536 изложители от 23 държави е събрало нейното миналогодишно издание. Гостите са били над 32000, 80% от тях – специалисти. Сделки са сключили 15% от посетителите специалисти, а над 30% са създали бизнес контакти.
Очаква се тазгодишното издание на INDAGRA FARM, което ще се проведе през есента, да бъде още по-силно и с по-голямо присъствие на чуждестранни компании, заради прогнозирания 15-процентен ръст на земеделието в Румъния.
Партньорските връзки между РОМЕКСПО, Букурещ, и Международен панаир Пловдивулесняват участието на български фирми в проявите на най-големия румънски изложбен център и съвместните проекти на бизнеса от двете държави.

Източник: Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *