Български учени са в екипа, открил четири нови елемента на Менделеевата таблица

Добавените четири нови елемента с номера 115, 117 и 118 към Менделеевата таблица през декември 2015 г. имат и българска следа. Инж. Стойчо Илиев и Румяна Калпакчиева са българските учени в екипа, предоставил достатъчно доказателства за включването на новите елементи в таблицата, съобщиха от БАН. След 2011 година това са първите нови елементи, добавени към Менделеевата таблица.

 

 

Инж. Илиев е бил част от екипа на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика – БАН (ИЯИЯЕ), а Румяна Калпакчиева е била заместник-директор и ръководител на лабораторията по ядрени реакции на Обединения институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) в Дубна.

Четирите нови елемента са синтезирани в лаборатории при сблъскването на по-леки ядра и наблюдение на последвалия разпад на радиоактивните свръхтежки елементи. Подобно на други свръхтежки елементи от края на периодичната таблица, те съществуват само за части от секундата, преди да се разпаднат на други елементи.

Сборник ще обедини резултатите от изследванията и дългогодишното сътрудничество между Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и Обединения институт за ядрени изследвания. Той ще бъде посветен на 60-годишния юбилей на ОИЯИ. Официалното представяне на сборника ще се състои на 20 октомври 2016 г. в Големия салон на БАН, информира .

Двата института – в София и в Дубна от години обменят опит и специалисти. Обединеният институт за ядрени изследвания (ОИЯИ) е международна междуправителствена организация, създадена чрез Договор от 26 март 1956 г. Той е подписан от единадесет страни-учредителки, сред които и Република България.

През годините в института са работили над 400 български физици, математици, химици, инженери, биолози и др. През 2010 г. български физици стават съавтори на откриването на нова фундаментална частица – Higgs бозон.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *