Българското вино се нуждае от агресивна реклама зад граница

Българските изби произвеждат висококачествено вино, но предстои да изминат дълъг път докато се наложат като трайно име на международния пазар.
Около това мнение се обединиха експерти, които взеха участие вприключилия предидниЛондонски панаир на виното, смятан за един от най-престижните в света,съобщи Дойче Веле.
Някои от най-качествените бяха представени на българския щанд на изложението, в който участваха 13 фирми. Сред тях са добре познатите имена на „Домейн Бояр“ и производителя на мавруд „Винзавод“ Асеновград, но и по-нови изби, като „Логодаж“ и „Тера Тангра“, които направиха впечатление на експертите още на миналогодишния лондонски панаир.
За съжаление обаче новината за това, че българското вино е станало по-добро още не е стигнала до британския потребител, коментира пред Дойче Веле Кярълайн Гилби. Нито един британски търговец не ходи на панаира на виното в България през февруари. Много от търговците в Обединеното кралство просто не знаят за настъпилите промени, добави тя.
Спореднея българските фирми трябва да убедят купувачите, че вече могат да поддържат постоянно нивото на качеството, с което навремето бяха известни българските вина.
България трябва просто стъпка по стъпка да покаже какво прави, да демострира какви са промените и да започне отново да гради връзки и доверие, изтъква британският експерт. Това е съвет, който напълно се споделя от българските компании.
Общото мнение на производителите е, че българското вино има нужда от изграждане на нов имидж чрез по-силна и агресивна реклама и по-близък контакт с консуматорите. Може би и от по-тесни връзки с другите видове организации, които се занимават с вино, като тези на сомелиерите по света, на ресторантьори и хотелиери, коментира Маргарита Левиева, представител на Националната лозаро-винарска камара на България.
Другият момент е развитието на винарски туризъм, който сега набира скорост в България. Това е много важно за промоцията на българските вина, защото човек, който е имал приятно прекарване в България, придружено с качествено вино, при всички положения ще поиска да се върне към това вино и в собствената си страна, казва Левиева.
За утвърждаването на българските вина в чужбина е необходимо винарството да стане приоритет на държавата, защото това е един от силните браншове. Доста нови винарски изби се направиха, както и нови лозови насаждения. Има ръст, има напредък и е логично всеки да очаква държавата да го подкрепи повече. Разбира се, според възможностите на държавата, защото в момента знаем каква е ситуацията и колко е трудно за всички, заявява представителката на Националната лозаро-винарска камара.
За съжаление положението е такова не само в България. На Лондонския международен панаир беше разпространено проучване, което показва, че световната криза сериозно е засегнала и този сектор. Една трета от шефовете на фирми в британската винена индустрия са песимистично настроени за следващите 12 месеца. Лоша вест, която може да неутрализира доброто представяне на българските вина на тазгодишното лондонско изложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *