Българското вино спасява света от дефицит

България може да се окаже една от страните, които ще спасят света от дефицит на вино. Еликсирът не достига на международните пазари, предупредиха американски анализатори. В същото време страната ни отчита суперреколта от грозде и както цяла Европа регистрира свръхпроизводство. Това съобщи за „Новинар” директорът на Института по лозарство и винарство доц. д-р Иван Пачев.

Той уточни, че европейските държави са с отлични реколти и високи добиви тази година. Най-голям дял имат Франция, Италия и Гърция. Страната ни е на осмо място по производство на вино. Пачев изтъкна, че реколтата ни е много добра, като добивите са около 800 кг на декар от винено и около 1000 кг от десертно грозде.

И докато на Стария континент еликсирът е в повече, в световен мащаб се оказва, че напитката не достига. През последната година търсенето на вино е надвишило предлагането с 300 милиона каси, което е най-високият показател за 40 години наблюдение, показва изследване на американската банка Morgan Stanley. Според експерти проблемът се дължи на лоши добиви в Америка.

Междувременно страната ни разчита да увеличи износа на вино. България има възможност да разшири експортния си потенциал на пазара в северните страни, стана ясно през септември. Тогава у нас на посещение дойдоха представители на петте държавни компании в търговията с вина и спиртни напитки от северните страни – Швеция, Финландия, Норвегия, Исландия и Фарьорските острови.

Виното е сред най-предпочитаните напитки за българина, показва статистиката. В света нашенецът заема шесто място по употреба на алкохол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *