„Българското МВР стана за посмешище“

 
 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Пей, сърце…

Българското МВР стана за смях заради химна на полицията, се казва в репортаж на Дойчланд Радио, в който авторката Андреа Мюлбергер дава думата на певеца и на неговите критици, а самата тя не пести иронията и сарказма.

 

 
„На българите им увисна ченето от изненада, когато им представиха новия химн на полицията в рамките на лъскаво сценично шоу. Заобиколени от шест нови-новенички полицейски коли, шестима униформени полицаи несръчно се тепаха, следвайки вдървено указанията на баналната хореография”, съобщава авторката, след което уведомява слушателите си, че изпълнител на сладникавия химн на МВР е Веселин Маринов, един от най-известните естрадни певци в България.
На какво отгоре тази пропаганда?
„След изненадата бързо се надигна възмущение. Какво, по дяволите, означава тази инсценировка? Дали е връщане към времената на карамфиления социализъм? Или пък България се превръща в полицейска държава?
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Специалисти по ефектните спец-акции „а ла Холивуд“
Та нали българските полицаи не се радват на кой знае колко добро име. Смятат ги за агресивни момчета, които не си поплюват, но пък и не отказват по някой лев от нарушителите на пътните правила. На какво отгоре тази пропаганда? Особено по-младите хора са направо отчаяни от лицемерието и от конфузната инсценировка”, казва авторката и дава думата на неколцина студенти:
„Мисля, че гей-парадът беше напълно нормален в сравнение с тази песен” – казва един от  тях, според когото и песента, и хореографията са смехотворни. За идиоти ли ни взимат? – пита той. Неговата приятелка казва, че й станало мъчно за полицаите, защото песента на Веселин Маринов ги правела за посмешище. Този химн няма нищо общо с реалността, ядосва се трети студент.
„Миналата година един полицейски генерал стана министър-председател: Бойко Борисов” – припомня авторката Андреа Мюлбергер и продължава: „Оттогава насам специалните части често-често спират дъха на хората с ефектни акции, достойни за холивудски филм. Арести на мафиотски босове и на корумпирани бивши министри се предават на живо по телевизията. Въпреки това силите на реда няма с какво да се похвалят, броят на обирите и кражбите на коли драматично нараства, множат се и информациите за нарушения и насилие по време на задържането или в ареста.”
Непоносима панагирика от седем ноти
Репортерката дава думата и на певеца Веселин Маринов: „Ние всичко сме свикнали да оплюваме”, казва той, а Андреа Мюлбергер преразказва аргументите, с които певецът „защитава своята непоносима панагирика за полицията, която, според критиците, се състои от седем ноти.” В края на репортажа се разказва за групата във Фейсбук, която иска да помогне на Маринов да прекрати естрадната си кариера. Цитират се и пародиите на текста.
 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *