Българското сирене и кашкавал атакуват пазарите в Русия и Бразилия

Българската национална промоционална програма е със срок на изпълнение три години. Общият бюджет на програмата е приблизително 3 млн. евро за трите годишни фази от изпълнението на договора.
Програмата цели активно запознаване на целевите групи потребители с разнообразието на млечните продукти и увеличаване потреблението на промотираните продукти. Те са основно бяло саламурено сирене, кашкавал и кисело мляко.
Половината от бюджета на проекта идва от Eвропейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ), 30% са национално съфинансиране, а останалата част (20%) се осигурява от бенефициента.
Програмите за промоция на земеделски или хранителни продукти могат да се разработват от сдружения на производители или производители и търговци. Те кандидатстват в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а документите се подават всяка година в срок до 30 септември (1-во представяне) и до 15 април (2-ро представяне).
Постоянната консултативна комисия към МЗХ определя кои програми да бъдат предложени за утвърждаване от министъра на земеделието и храните и след това – изпратени за одобрение от Европейската комисия.
Договорите се сключват с ДФЗ до 90 дни от датата, на която е обявено решението на ЕК. Сдружението или асоциацията внасят гаранция за изпълнение на ангажимента в полза на фонда в размер на 15% от максималното годишно финансиране по програмата.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *