Българското чудо на XX век

В последния ден на 2009 година зрителите на БНТ определиха чушкопека за битовата революция на XX век с 25.51 процента. На второ място зрителите поставиха електричеството с 16.17%, а на трето място с 13.44% са класирани телевизията и радиото.
Класацията ев рамките на авторския проект на БНТ „Българските събития на ХХ век“, съобщи БГНЕС, като се позова на съобщение нанационалната телевизия.

Ето резултатите от зрителското гласуване:

Електричеството – 16.17%
Автомобилът – 6.61%
Телевизорът и радиото – 13.4%
Почивката на море – 6.38%
Софийското жителство – 5.24%
Чушкопекът – 25.51%
Остъкленият балкон – 7.74%
Указ 56 – 4.56%
Попфолкът – 4.10%
Мобилният телефон – 10.25%

Десетте номинации коментираха в студиото Милена Фучеджиева – писател и пътешественик, старши научният сътрудник Джони Пенков, Къци Вапцаров, режисьорът Джеки Стоев и Анджела Родел – музикант.

Родел сподели, че за първи път е видяла чушкопек през 1996 година в София и е била изумена от „толкова много труд и гениалност”, събрани в един уред. Сузане, приятелка на Джони Пенков, която живее във Франкфурт, сподели в телефонно включване, че „Печенето на чушки в чушкопек е философска дейност. Това е един уред без аналог, който оставя мисълта ти свободна, докато чушката се пече – храни душата, разума и тялото.” Тя призна, че когато за първи път е видяла чушкопек в България го е купила и го е занесла у дома си във Франкфурт. Според Джони Пенков именно чушкопекът дава приятната миризма на месец октомври в България и сподели, че е купил и за дъщеря си, която живее във Виена.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *