Бългapия e пета в ЕС по поскъпване на жилищата

България е сред първите пет държави в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата. Това сочат последните данни на Евростат, оповестени наскоро.

За второто тримесечие на тази година спрямо същия период на 2016 година цената на имотите се е увеличила с 8.6%. Със същия процент са поскъпнали жилищата и в Швеция. Все пак темпът на поскъпване в страната ни леко се забавя, след като за първото тримесечие на годината у нас бе отчетено увеличение от 9% на годишна база. От съседните страни най-близо до нас е Румъния, с увеличение за второто тримесечие на годината от 7.2 на сто.

Абсолютен лидер по ръст на цените в ЕС е Чехия, където имотите поскъпват с впечатляващите 13.3 на сто на годишна база. Следват я Ирландия, Литва и Латвия. Единствено в Италия е отчетен годишен спад на цените на жилищата – минус 0.2%.

За целия Европейски съюз средно годишният ръст на цените на жилищата достига 4.4 на сто. Така се оказва, че цените на имотите в България растат около два пъти по-бързо от средното за държавите членки. Само за страните от еврозоната ръстът, отчетен от Европейската статистическа служба, е 3.8%, информира в.Сега.

За второто тримесечие спрямо първото цените в България са скочили с 2.4%. По този показател най-голям ръст има в Латвия – с 6.1%, и Словакия – с 5.6%, следвани от Румъния. Понижение е отчетено единствено в Унгария и Белгия.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *