Бързите пари – кой е луд и кой яде баницата

Банковата ни система е в много сложно състояние. Необслужваните заеми към 30.06.2010 г. са били 15.08 %. На същата дата, но 2011 г., са били 18.07 %, а за 2012 г. съответно 23.77 %. Сега, 2013 г., са стигнали 29.86 %, като даже са намалели спрямо началото на годината, защото тогава са минали 30 %. Една трета от заемите са необслужвани. Представете си го. Но с този проблем ще се занимаем в друга статия, защото е много сложен и много важен. Освен че необслужваните кредити растат, с подобен темп намаляват отпуснатите заеми от банките.

За сметка на това обаче расте, и то с главоломни темпове, пазарът на “бързите кредити”. По статистиката на БНБ до момента само от началото на годината са отпуснати над 1.3 милиарда лева бързи кредити. Нарастват със скорост от 60 000 лева на час. Като такива са взели 1,170 милиона българи. Като махнем учeщите и част от пенсионерите, то почти всеки трети българин в активна възраст е клиент на тези институции. Вие от тях ли сте? Ако сте, значи нямате достатъчно финансова култура или животът ви е смазал, ама съвсем. По-малка е вероятността да нямате грам акъл, но в България и това вече е често явление.
За какво става въпрос. Знаете ли колко са лихвите по тези заеми? Имате ли си и капка представа? Знаете ли какво подписвате? НЕ! ГПР е годишен процент на разходите, т.е не само лихви, които се плащат, но и такси и др. такива плащания, които изпразват вашия джоб. ГПР-то при банките, които масово се смятат за “кожодери” от населението, е между 13-19 % за потребителските кредити, за жилищните 2-3 пъти по-ниско. Какво е ГПР-то при “бързите кредити”? За заем до 1000 лева е 757 %. Да, няма лъжа и това е най-евтиният вариант. Средният е около 2300-2500 %, а максималният е точно 2964 % и нито стотинка по-малко! Е, сега теглят ли ви се бързи пари? Няма никаква грешка в цифрите и нулите. Те даже са достъпни в интернет, но кой ли ги търси. И това е ГПР-то без наказателните такси и лихви. Тогава става страшно повече. Затова има бум на бързите кредити и вече на пазара станаха 164 фирми и идват нови и нови. Само за последните 3 месеца са се увеличили с 3 нови, а за една година с 46.

Преди за жестоки се смятаха лихвите на лихварите и заложните къщи. И БНБ ги ограничи законно, но пазарно те се бяха уравновесили на около 5 % месечно, като само в мутренските години, от самите мутри, като форма на рекет и при състояние на висока инфлация (което е много важно) бяха от порядъка на 1 % на ден. Т.е. 30 % месечно. Сега с такава, промоционална лихва, влиза в България световен лидер на бързите пари с оборот от $2,5 милиарда на година, и при това в страна с дефлация. А има фирми с до 7-8 пъти по-високи.

Откъде идват високите лихви? При тези кредити се говори основно за пари, а не проценти. Те са за дни или се плащат на седмица, което много променя финансовата картина. Хората се поддават, защото взимаш малко пари и като ти кажат 15-20 лева на седмица, не се плашиш, но истината е в цифрите – официалните ГПР-та са до 3000%. И те не го крият, но, разбираемо, не го и рекламират. Винаги ми е било чудно, че българинът, и в частност пловдивчанинът, винаги се е смятал за “тарикат”, т.е. да пързулнеш, да прецакаш другарче, да си в далаверата и т.н. Е, сега кой е прекараният? Как може да следиш промоциите на супермаркетите, за да спестиш стотинки, а парите ти изтичат от джобовете с бясна скорост. Как гледаш и сравняваш банкови кредити за 1 десета от процента, а теглиш, без да си направиш сметката, бързи кредити за хиляди проценти? Ако банкерите са “кожодери”, то тези тогава трябва да са Башар Асад, Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи накуп плюс Сталин и Хитлер като бонус! Изобщо “…неведоми са пътищата божии”. Сигурен съм, че този, който има такъв заем и чете статията, се е стреснал, но и веднага е намерил основание да се оправдае пред себе си най-вече. Че животът е тежък, че няма работа, ниски доходи, а разходите са повече. Вярно е, но трябва ли, ако си се порязал, да не се превържеш, за да спреш кръвта да не ти изтече, а да си отрежеш собственоръчно главата? Кръстникът, дон Корлеоне, казва на сина си Сони, който командва биячите и убийците, за счетоводителя си: “Този с една химикалка печели повече, отколкото ти с твоята бухалка.” И ти с една химикалка си отрязваш главата. А вече дори и това не е нужно, може да стане и по телефона, а вече и да ти дойдат на крака. При свободен пазар тези фирми не само не са в никакво нарушение, а напротив – отворила се е пазарна ниша и те я запълват. Те продават нещо, което се търси от пазара. И явно много се търси.
Въпросът е за тези, които смятат, че разбират от финанси, а излиза, че нищо не разбират. Може би само няколко процента от тези 1.170 милиона българи съзнават какво правят. Другите…??? Нищетата не е оправдание. След нея следва по-голяма нищета. А иначе всички знаят, че не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава. В момента Комисията за защита на потребителя е завела колективни искове срещу 2 (от 164 такива) дружества. Едното има наказателна лихва по-висока от законно установената (ОЛП + 10). При тях е 10 лева на вноска (седмична) при просрочие и +15 лева за над 7 дена, т.е. 25 лева след седмия ден. А има фирми с наказателни лихви по 100 лева, но тях БНБ не ги следи, защото са с кредити до 400 лева (такъв е законът).

Представете си какво се получава за 150-200 лева кредит, който е масовият. И това не влиза в ГПР! КЗП ще ги осъди, но чак след 2-3 години, но хората няма да си върнат парите, а ако искат, трябва те да заведат дело, което няма да се случи, защото разходите по адвокати ще са повече от сумата за връщане. Българинът няма финансова култура, но има високо мнение за себе си. 23 години трябваше да го научат поне на това. Не се сърдете на фирмите, те това работят, дават ви нещо, което искате – пари. Разсърдете се на себе си. Но българинът винаги е невинен и винаги е жертва. Целият свят работи против него. А защо той работи против себе си? Защото е неук. Не дипломата прави човека, а действията му. По делата му ще го познаете!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *