Бъфет: Шефовете на фалирали банки да бъдат лишавани от имуществото

За фалит на банка изпълнителният й директор трябва да бъде отговорен с целия размер на имуществото си и дори имуществото на съпругата си, смята легендарният инвеститор Уорън Бъфет. Президентът Обама трябва да включи подобно изискване в пакета реформи на банковия сектор, е заявил Бъфет в интервю за „Фокс бизнес нетуърк“.
„Трябва да се направи така, че изпълнителният директор на компания, която е рухнала или е преминала под контрола на държавата трябва да бъде унищожен от финансова гледна точка. Защо той трябва да се чувства по-добре от работника, уволнен от General Motors?“, е заявил Бъфет.
Всеки изпълнителен директор трябва да действа като директор по риска. Самият Бъфет вече много години получава годишна заплата в размер на $100 хил. Допълнително той не получава никакви бонуси. В същото време далеч не всички ръководители на банки, пострадали в резултат на кризата понесоха финансови загуби.
Например Стенли О’Нийл, под ръководството на когото Merrill Lynch отписа активи за $55,9 млрд., беше уволнен в края на 2007 г. с обезщетение в размер на $160 млн.
Изпълнителният директор на спасената от крах с парите на държавата британска Royal Bank of Scotland Фред Гудуин напусна с ежегодна пенсия в размер на 693 000 паунда ($1,13 млн.).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *