Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене финансовата рамка за 2016 година

Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на второ четене финансовата рамка за следващата година. Очаква се депутатите от ресорната комисия да гласуват текстовете на бюджетите на Здравната каса, държавното обществено осигуряване, след което и държавният бюджет.

Със закона за бюджета за догодина се прави и актуализация на тазгодишната финансова рамка, която се налага най-вече заради по-големите харчове на МВР и Министерството на отбраната. Необходими са и повече пари за финансирането на европроектите.

Между двете четения на законопроекта на държавния бюджет трябваше да бъдат оттеглени и спорните текстове за отнемане на социалните придобивки на служителите в силовите ведомства. След като получиха това обещание, полицаите престанаха с протестите си, а вече няколко седмици съществува работна група по промените. Резултатите от работата й обаче все още не са ясни.

На първо четене пакетът от бюджетни закони мина неочаквано бързо в парламента във вторник. Тази седмица – след гласуването им в ресорната бюджетна комисия, законите ще бъдат разгледани на извънредно заседание на парламента. Необходимостта от бързото им гласуване в пленарната зала идва от актуализацията, тъй като по-големите разходи трябва да бъдат одобрени от парламента, за да бъдат направени до края на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *