Бюджетните планове на европейските страни ще се контролират от ЕК

© Снимка: архив

 

Европейските финансови министри се договориха в бъдеще бюджетните планове на отделните страни да бъдат представяни за преглед от Еврокомисията и партньорите от Евросъюза, преди да бъдат окончателно одобрени от националните парламенти.
Финансистите се разбраха да изработят нови санкции, които ще позволят на партньорите да се намесват своевременно в случаи, когато страни от Съюза са застрашени от неплатежоспособност.
Брюксел ще може да санкционира не само държави, които нарушават бариерата от 3-процентов бюджетен дефицит и 60-процентов дълг, но и онези, които са на път да го сторят. Великобритания се противопостави на тази договорка. Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер предупреди Испания и Португалия за необходимостта да съкратят допълнително разходите си и да предприемат допълнителни реформи за овладяване на бюджетния дефицит. Служителите от държавния сектор в Испания ще стачкуват срещу решението на парламента за орязване на заплатите им с 5 процента. Един от най-влиятелните профсъюзи в страната предупреди миналата седмица, че днешният протест ще е само прелюдия на обща стачка срещу правителствения план за бюджетни икономии и реформи на трудовия пазар.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *