Бюджетът е теглил 2.4 млрд. лв. бързи кредити през 2014 г.

На фона на 8.9 милиарда лева нов държавен дълг, натрупан през 2014 г., държавата е ползвала и сериозен обем бързи заеми, които са платени в рамките на годината. За цялата 2014 г. хазната е заела краткосрочно 2.4 милиарда лева от вътрешния пазар, като цената на тези бързи заеми, платена като лихви, е близо 13.5 милиона лева. Доходността по краткосрочните емисии не е висока, тоест те не са толкова скъпи, но обемът е показателен за сериозните проблеми с ликвидността на хазната.

В момента краткосрочните заеми, които се теглят и връщат в рамките на календарната година, не се включват в лимита за новопоетия дълг. Това отключва ръцете на кабинета редовно да прави такива емисии при временен недостиг в хазната с надеждата, че впоследствие ще може да покрие падежите. По този път през 2014 г. бяха пуснати няколко емисии на краткосрочни книжа. Най-голямата от тях – за 5-месечни ДЦК в обем от 1.228 милиарда лева, бе емитирана в началото на юли заради кризата с Първа инвестиционна банка. Извън тях в първите два месеца на 2014 г. правителството на Орешарски пусна и три други краткосрочни емисии с общ обем 1.2 милиарда лева.

На емитиране на краткосрочни заеми в началото на годината, когато традиционно няма достатъчно постъпления в хазната, ще разчита и новият финансов министър Владислав Горанов. Днес предстои емисия на 6-месечни ДЦК с номинал 200 милиона лева. През февруари държавата ще вземе още 400 милиона лева краткосрочен дълг. Книжата ще са тримесечни, с падеж през май.

Вземането на краткосрочни заеми бе изключено от лимита на новопоетия дълг след фиаското с обещаните авансово пари за земеделците, довели през 2013 г. до оставката на тогавашния министър на финансите Симеон Дянков. Той отказа да даде парите, защото във фискалния резерв нямаше достатъчно средства и в крайна сметка се наложи държавата да емитира 6-месечни книжа на стойност 800 милиона лева. Тази емисия стана повод при актуализацията на бюджет 2013 лимитът на дълга да бъде завишен, защото държавата нямаше да успее да покрие дефицита.

ПЛАНОВЕ

Извън краткосрочните заеми през 2015 г. финансовото министерство възнамерява да поеме 950 милиона лева нов дълг на вътрешния пазар. Далеч по-голяма част от планирания нов дълг през тази година ще бъде поет на международните пазари. Според емисионния план на финансовото министерство той ще е за 6.9 милиарда лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *