Бюджетът за следващата година е дефицитен

Бюджетът за следващата година е дефицитен и съм разочарован от това. Докато се приеме едни бюджет, винаги могат да се направят поправки, стига мнозинството да има волята. Това каза в предаването “Неделя 150” на БНР Пламен Орешарски.
Той допълни, че ако погледнем в бюджетите на водещи в Европа икономики, ще видим катастрофични дефицити, като някои ще бъдат дори двуцифрени.
Бившият министър даде за пример страни като Германия, която очаква 7-8% бюджетен дефицит, Англия, където се очаква над 10% дефицит, а в съседна Гърция – над 12%. Орешарски подчерта, че България има специфичен монетарен режим и трябва да избягваме големите бюджетни дефицити, ако искаме да съдействаме за поддържане на монетарния режим. Според него, има и текстове, които отварят дефицита.
“В цифрите стои числото 1% от БВП, но в преходните разпоредби има текстове, които позволяват на правителството да го увеличи, ако приходите или разходите на НОИ например не се движат спрямо планирания сценарий, ако се движат по песимистичен сценарий”. Той подчерта, че отварянето на размера на дефицита внася несигурност.
Бившият финансов министър разкритикува Бюджет 2010 и по отношение на приоритетите, заложени в него.
В бюджета няма ясни насоки на реформи. Според него, няма ясни насоки на реформи, както и по сектори да се коментират какво точно ще се прави в отделните сфери.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *