Бюджетът на ЕС – Държави & проценти

Европейската комисия съобщи, че е изготвила ново предложение за бюджета на ЕС за догодина, като очаква то да бъде одобрено на декемврийската сесия на Европейския парламент.

Според новото предложение бюджетът за 2015 г. ще бъде 145,2 млрд. евро, т.е. с 1,8 на сто по-голям от бюджета за тази година. Предвижда се догодина да бъдат извършени плащания за 141,3 млрд. евро, което е с 0,7 на сто повече от плащанията за 2014 г.

Предстоящите преговори ще засягат както бюджета за догодина, така и темата за необходимите и все още неизвършени плащания по тазгодишния бюджет.

Ще се обсъдят още вноските за неплатените през годините сметки, които според някои възлизат на 30 милиарда евро. Комисията е предложила да покрие част от тези средства, като на преден план бъдат поставени научните изследвания, образованието и подкрепата за малкия и средния бизнес.

„Това няма да се отрази на националните бюджети заради неочакваните приходи, най-вече от глоби“, наложени на компании, нарушили антитръстовите правила на ЕК, съобщи комисията.

Без споразумение за бюджета на 1 януари ЕС ще може да харчи само една дванадесета месечно от сегашния си бюджет, докато не се одобри новия бюджет.

ЕП изработи инфографика, която обяснява откъде идват и къде отиват парите в бюджета на ЕС. Каква е вноската на всяка страна-членка? Какво е сравнението с другите страни?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *