Бюджет-2019: С eдната ръка взима, с другата – дава

Бюджет – 2019 г.  на правителството е представен като най-амбициозният за годините на прехода, с много силна социална насоченост, само че той по-скоро изглежда като с едната ръка взел от хората, с другата – дал. Това коментира председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.  Тя посочи, че от увеличена данъчно-осигурителна тежест за всеки българин се очаква догодина да влязат между 1,5 млрд. и 2 млрд. лева повече. Взимат от хората през данъци, осигуровки, акцизи, за да представят същите средства като много сериозна социална политика, коментира Нинова.
В същото време председателят на БСП отбеляза, че е поскъпнала водата, ВиК, пощенските, хотелските услуги, горивата. Увеличени са и цените на транспорта с 8,2 процента. Повиши се цената на природния газ, парното и тока. В резултат на това има увеличение при храните – на хляба с почти 25 процента, посочи тя. Нинова добави, че догодина се предвижда увеличаване на максималния осигурителен праг, увеличаване на данъка на старите автомобили, отпадане на облекчението за второ жилище, увеличаване на осигуровките на земеделските производители, отново увеличение на акциза на бездимните цигари, заложени са тол такса и електронна винетка.
Според лидера на БСП двете най-уязвими групи – младите хора и децата от една страна и пенсионерите от друга, са най-тежко засегнати от този бюджет и с нищо не им се помага. Тя отбеляза, че около 12 социални плащания, засягащи млади семейства, майки и деца, изобщо не получават никакво увеличение през 2019 г. Сред тях тя изброи обезщетението за отглеждане на малко дете, месечните помощи за деца, еднократната помощ при бременност и раждане.
Нинова постави въпроса защо пенсиите се увеличават само по швейцарското правило с 5 процента и то от 1 юли, а заплатите на заетите в бюджетния сектор се увеличават с 10 процента от 1 януари.
Хвалбите за най-амбициозния и най-социален бюджет на прехода не отговарят на реалните числа, факти и на по-сериозен анализ, коментира Нинова. По думите й това не е правене на политика, това е кърпене на парче и запушване на дупки.
Нинова обяви, че БСП по традиция е подготвила алтернативен бюджет за догодина, който следващия понеделник ще бъде подложен на широко обществено обсъждане.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *